FOTA čelí otázkám o svém dalším směřování

FOTA čelí otázkám o svém dalším směřování

Do konce měsíce února by se mělo rozhodnout o osudu FOTA. Asociace se v poslední době vzdálila od svého původního záměru, přišla o své vedení a čelí organizačním problémům.

Podle anglického listu Telegraph je Asociace týmů F1 (FOTA) na pokraji kolapsu. Momentálně má problémy s nezaplacenými členskými poplatky, jednání mezi týmy o účelu organizace je na mrtvém bodě, navíc organizace ztratila svého předsedu. O jejím osudu se má rozhodnout do konce února. FOTA byla původně ustanovena v roce 2008 jako orgán pro kolektivní vyjednávání týmů, jenže nyní je její součástí jen sedm stájí z jedenácti. Organizaci v uplynulých letech opustily Ferrari, Red Bull, Sauber a Toro Rosso. Asociace v posledních sezonách nedokázala naplnit svůj původní účel, musela se zaměřit spíše na fanouškovská fóra, vybavenost okruhů a jednání o pneumatikách Pirelli.

Týmy se dosud nedokázaly shodnout na mandátu FOTA, s aktuální krizí se navíc potýkají bez svého předsedy Martina Whitmarshe. Bývalý šéf McLarenu byl předsedou od prosince roku 2009, jeho zástupcem byl v posledních letech Eric Boullier, donedávna šéf Lotusu, nyní sportovní ředitel McLarenu. Vzhledem k tomu, že z Whitmarshova angažování ve vedení FOTA často u McLarenu neměli radost, dá se očekávat, že Boullier, který právě k McLarenu nedávno nastoupil, roli předsedy FOTA nepřevezme.

"Mohu potvrdit, že týmy se setkaly, aby diskutovaly o možné restrukturalizaci asociace a dalším jednání s týmy, které nejsou členy FOTA, ale v posledním roce z její činnosti těžily," uvedl hlavní sekretář asociace Oliver Weingarten.

"Musíme uznat, že to byla ztracená příležitost. Myslím, že o tom není pochyb. Bohužel jsme ztratili příležitost kolektivně pracovat a dohodnout se s držitelem komerčních práv," zhodnotil aktuální situaci zástupce šéfa Force Indie Bob Fearnley. Na druhou stranu věří, že silné týmy Ferrari a Red Bull se podaří přilákat zpátky.

Jedním z problémů FOTA byl ne úplně hladký vztah s Berniem Ecclestonem. "Bernie přirozeně viděl asociaci jako hrozbu. Ale když chcete vybudovat fórum fanoušků a pracovat na propagaci formule jedna, pochopitelně byste to rádi dělali společně s Formula One Managementem. Pokoušíme se s ním propojit a zlepšit celý proces," vysvětlil Fearnley.

Výkonný ředitel Marussie Graeme Lowdon sdělil, že by byla škoda, kdyby FOTA zanikla. Hlavní problém vidí v rozdílných prioritách jednotlivých týmů. "Myslím, že by byla škoda, kdyby tu nebylo fórum pro týmy, na kterém by se diskutovaly problémy. Stáje by mohly mít společné cíle. Určitě máme řadu společných zkušeností, pracujeme se stejnými pravidly, jezdíme na stejná místa. Při správné struktuře by to byla velmi důležitá role," věří. "Je těžké, když máte týmy, jejichž hlavním cílem je finančně přežít, a jiné, které chtějí propagovat produkt."

Doporučujeme

Články odjinud