FOTA by mohla předat kontrolu financí týmů někomu jinému

FOTA by mohla předat kontrolu financí týmů někomu jinému

Jako jedno z možných řešení sporů o Dohodu o omezení zdrojů se jeví vytěsnění její kontroly mimo Asociaci týmů formule 1.

Týmy budou v Abú Zabí znovu jednat o Dohodě o omezení zdrojů (RRA), jejím dodržování a kontrolování. Mnozí volají po jasnějších pravidlech a přísnějších kontrolách, aby se zamezilo podezřením o překračování dohodnutých limitů.

Téma financí týmů je ale tak citlivé, že pokud by se nepodařilo dosáhnout shody, mohla by se asociace týmů (FOTA) této agendy zříct, aby zbytečně neohrozila své další fungování.

"Když se diskutuje o zdrojích, lidech, penězích a takových věcech, je to dost napjaté a já si kladu otázku, jestli je to pro FOTA ta správná oblast práce," cituje šéfa Mercedesu GP Rosse Brawna Autosport. "Říkám si, jestli by FOTA neměla plnit lepší roli a něco jako je RRA držet stranou, aby to byla jen dohoda mezi týmy. Byl bych strašně nerad, kdyby FOTA trpěla kvůli RRA. Měli bychom se pokusit tyto věci oddělit."

Nejen Brawn se domnívá, že asociace týmů má smysl především ve sportovních otázkách. Pracovat by měla hlavně na budoucnosti formule 1, a ne se hádat o penězích. Proto by Dohodu o omezení zdrojů mohla kontrolovat FIA nebo nezávislá auditorská společnost.

Podle Brawna nestojí za udržení jen FOTA, ale i RRA, ovšem zřejmě odděleně. "Jsem optimista a myslím, že mnoho týmů bude chtít najít řešení," pokračoval. "Chceme řešení, které podpoří všechny týmy, ale můžou se uplatnit i řešení, která mají podporu většiny a nevyhovují úplně všem."

Doporučujeme

Články odjinud