Formuli 1 klesá sledovanost, někde až o polovinu

Formuli 1 klesá sledovanost, někde až o polovinu

Formuli 1 v posledních letech klesá sledovanost a to v některých oblastech až drastickým způsobem.

Miguel Sanz ze španělského deníku La Marca uvádí, že největší pokles sledovanosti je v Latinské Americe, kde dosahuje až 50%. Trend poklesu je ale celosvětový. Například v Itálii klesla sledovanost o 20%, pokud vezmeme v úvahu údaje z prvních pěti letošních závodů.

Pokud se podíváme na Velkou cenu Kanady a na Itálii jako celek (televizní vysílání zajišťuje Sky, populární rozhlasové přenosy pak Rai), zmizelo celkově 3,5 milionů diváků a posluchačů.

Zajímavé je Španělsko. Tam ještě před relativně nedávným časem byla formule 1 okrajovým sportem. Pak ale přišel Fernando Alonso a ze Španělska se stala doslova bašta formule 1. Sledovanost klesá ale také tam a to o 15%. V případě Itálie a Španělska samozřejmě může mít na poklesu jistý podíl forma Ferrari. 

Jenomže příčin bude celá řada. Od dominance jednoho týmu, přes letošní pravidla až po konzervativní přístup FOM. Z dlouhodobého hlediska klesl globální trh z 515 milionů v roce 2011 na 500 milionů v roce 2012. 

Aktuální situaci nepomohly ani trhy ve Francii a v Číně. V zemi galského kohouta se F1 přestěhovala na placený kanál a čínská státní televize CCTV přestala vysílat formuli 1 úplně.

Klíčové jsou tradičně také trhy v Německu a ve Velké Británii. U našich sousedů je pokles sledovanosti o 10% v loňském roce a o 3% v tom letošním. 

Flavio Briatore má o důvodech jasno. „To, co máme teď, není formule 1. Formule 1 je něco zcela jiného“.

Briatore vidí problém v hluku motorů, falešném předjíždění (DRS) i v celkovém pojetí. Piloti se spíše než gladiátorům podobají účetním, kteří šetří palivo, vůz i pneumatiky. 

Doporučujeme

Články odjinud