Formule E: Úvodní drama v Montrealu vyhrál Di Grassi, Buemi uchvátil stíhací jízdou

Formule E: Úvodní drama v Montrealu vyhrál Di Grassi, Buemi uchvátil stíhací jízdou

Úvodní závod závěrečného víkendu sezóny Formule E v kanadském Montrealu vyhrál Lucas Di Grassi z týmu Abt Schäffler Audi Sport. Jeho rival v boji o mistrovský titul Sebastian Buemi včera po skvělé stíhací jízdě dojel čtvrtý a na Di Grassiho ztrácí před závěrečným závodem šest bodů.

Před startem sobotního závodu držel v celkovém pořadí průběžné první místo Sebastian Buemi ze stáje Renault e.dams s náskokem deseti bodů na druhého Di Grassiho. Buemi však po kvalifikaci obdržel penalizaci deseti míst na startu za výměnu dílů na monopostu, který Švýcar poškodil ve druhém tréninku.

Nebýt penalizace, odstartoval by Buemi do sobotního závodu ze druhého místa těsně za v kvalifikaci nejrychlejším Di Grassim. Po přičtení deseti míst se však švýcarský pilot musel od startu závodu prokousávat z hloubi startovního pole.

Úvod závodu se nejlépe povedl Lucasi Di Grassimu, který za svými zády udržel všechny soupeře v čele se Stephanem Sarrazinem. Naopak Di Grassiho rival Buemi si po startu ze dvanácté příčky ještě pohoršil a od začátku ztrácel na bodované pozice.

Zatímco v čele závodu všem ujížděl monopost Audi dvaatřicetiletého Brazilce, bojoval ve druhé polovině startovního pole osmadvacetiletý Buemi se soupeři o postup do bodované nejlepší desítky. A to se Švýcarovi dařilo.

Expilot Toro Rosso a jezdec stáje Renault v závodech elektrických formulí odstartoval svoji stíhací jízdu útokem na Toma Dillmanna ze stáje Venturi, kterého vystřídal na dvanácté příčce.

Během dalších dvou okruhů si Sebastien Buemi poradil s Nickem Heidfeldem a Loicem Duvalem, díky čemuž se dostal na chvost bodované desítky. Na čele závodu mezitím Di Grassi zvyšoval svůj náskok na Sarrazina.

Heidfeld následně při pokusu o předjetí kolidoval s Loicem Duvalem, poškodil svůj monopost Mahindra a musel odstoupit ze závodu. Kvůli odstavenému vozu německého ex – pilota formule 1 byla na 2.7 km dlouhé trati vyhlášena plná žlutá fáze. Neutralizace závodu začali vzápětí využívat jezdci k zastávkám v boxech.

Na boxové uličce došlo k menšímu konfliktu mezi Danielem Abtem a Sebastianem Buemim. Švýcar se nejprve rozčiloval na Di Grassiho stájového kolegu ze stáje Audi kvůli zdržování na pit lane. Po výměně monopostu vyjel Buemi na trať těsně před Abta, což se pro změnu nelíbilo Němcovi a do vozu švýcarského jezdce zezadu lehce ťukl.

Po restartu závodu v sedmnáctém kole pokračoval Sebastian Buemi v cestě vzhůru startovním polem. Švýcar postupně předjel D’Ambrosia, Turveyho, Evanse, týmového kolegu Prosta a Rosenqvista, díky čemuž figuroval čtyři kola před konce závodu na čtvrtém místě. Buemiho stíhací jízdě napomohl i safety car, který vyjel na trať po nehodě Jose Marii Lopeze ze stáje DS Virgin Racing.

V závěrečném pětatřicátém kole se ještě Buemi pokusil dostat na třetím místo před veterána Stephana Sarrazina, zatímco vedoucí Di Grassi musel odolávat tlaku druhého Jeana-Erice Vergneho.

Ani jeden z těchto soubojů však již změnu v pořadí nepřinesl. Z vítězství se tedy v sobotu radoval Lucas Di Grasii před dvojící jezdců Jean-Eric Vergne – Stephane Sarazzin ze stáje Techeetah. Čtvrtý dojel Sebastian Buemi před pátým Danielem Abtem.

Před dnešním závěrečným závodem sezóny 2016/2017 má Lucas Di Grassi náskok šesti bodů na druhého Sebastiana Buemiho. Nedělní dění v ulicích Montrealu můžete sledovat živě na Arena Sport 1.

Buemi nakonec diskvalifikován

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas / ztráta Kol
Lucas di Grassi ABT Schaeffler 56:55.592 35
Jean-Éric Vergne Renault 0.350 35
S.Sarrazin Renault 7.869 35
Sébastien Buemi Renault 8.256 35
Daniel Abt ABT Schaeffler 8.592 35
Sam Bird DS-Virgin 8.913 35
Nicolas Prost Renault 10.058 35
Mitch Evans Jaguar 10.457 35
Robin Frijns Andretti 15.836 35
10  Felix Rosenqvist Mahindra 16.764 35
11  Tom Dillmann Venturi 19.320 35
12  J.d'Ambrosio Penske 20.229 35
13  Maro Engel Venturi 22.314 35
14  Nelson Piquet Jr. NEXTEV TCR 23.145 35
15  A.F.da Costa Andretti 34.786 35
16  Oliver Turvey NEXTEV TCR 46.996 35
17  Adam Carroll Jaguar 49.612 35
Loïc Duval Penske   26
José María López DS-Virgin   23
Nick Heidfeld Mahindra   13

Doporučujeme

Články odjinud