Formule E se přestěhovala do Paříže, udrží d

Formule E se přestěhovala do Paříže, udrží d'Ambrosio vedení v šampionátu?

Šampionát elektrických monopostů formule E bude zítra pokračovat osmým závodem sezóny 2018/2019. Ten bude hostit okruh v areálu pařížské Invalidovny.

Areál pařížské Invalidovny, kde ve francouzské metropoli závodí monoposty formule E, byl dokončen roku 1676. Dominantou areálu, ve kterém je pohřben na příklad Napoleon Bonaparte, je barokní kostel Église du Dome. Ten byl dokončen roku 1708 a byl postaven po vzoru Baziliky svatého Petra v Římě, tedy ve městě, kde měla formule E na programu svůj předcházející závod.

Zatímco v Římě se závodilo na jednom z nejdelších okruhů v kalendáři, v Paříži čeká na piloty naopak jeden z těch nejkratších. Circuit des Invalides, jak se francouzská trať pro elektrické formule oficiálně jmenuje, měří 1.93 km a obsahuje 14 změn směrů.

Aktivační zóna pro útočný mód byla původně pro pařížský okruh umístěna na rovinku mezi zatáčkami 9 a 10, nakonec byla ale posunuta blíže k výjezdu ze zatáčky 9. Aktivační zóny jsou na okruzích umisťovány tak, aby jezdce donutily vyjet z ideální stopy a zaznamenat před navýšením výkonu o 25 kW určitou časovou ztrátu. K tomuto jevu by však při ponechání původní lokace zřejmě nedocházelo.

V Paříži bude formule E závodit počtvrté v řadě a v dosavadních třech závodech jsme zatím od roku 2016 do loňska poznali tři různé vítěze - Lucase di Grassiho, Sébastiena Buemiho a Jeana-Érica Vergneho, který bude chtít jako pařížský rezident dozajista obhájit před domácími fanoušky své loňské vítězství.

Jako lídr průběžného pořadí ale do Paříže přijíždí někdo jiný, a to Jerome d'Ambrosio, belgický pilot Mahindry, který vyhrál druhý závod sezóny 2018/2019 v Marrákeši. Belgičan vede šampionát po sedmi závodech o pouhý jeden bod před druhým Antoniem Felixem da Costou, vítězem z Rijádu.

Stále platí, že v aktuální sezóně ani jeden z jezdců nevyhrál dvakrát, v Paříži proto můžeme poznat již osmého různého vítěze. Díky velmi vyrovnanému průběhu sezóny dělí prvních devět pilotů v šampionátu pouhých třináct bodů.

Závodní sobotu v Paříži můžete sledovat zítra živě na Eurosportu. Kvalifikace startuje ve 12:00 (Eurosport 2) a závod v 16:00 (Eurosport 1).

Foto: Formula E

 

 

Doporučujeme

Články odjinud