Formule E do pěti let předběhne F1

Formule E do pěti let předběhne F1

Majitel značky Virgin Sir Richard Branson věří, že se šampionát elektrické Formule E do pěti let stane tak zajímavým, že přeskočí také Formuli 1.

Britský miliardář, který dříve vlastnil ve F1 tým Virgin a nyní má svůj tým právě ve Formuli E, řekl: „Přijde doba, kdy Formule E předběhne Formuli 1. Odhaduji, že za čtyři nebo pět let už bude Formuli E sledovat více lidí než F1.

„Formule E bude rychle růst, jakožto zelená energie bude její růst rychlejší. Lidé, kteří se chodí dívat na Formuli E, ji milují, což znamená, že bude docházet k jejímu přirozenému růstu.”

Srovnávat Formuli E s Formulí 1 ale nepovažuje za šťastné prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt. Jedním z klíčů k budoucímu úspěchu Formule E přitom podle něj bude udržet přísnou kontrolu nad náklady.

„Je velkou chybou snažit se porovnávat dvě rozdílné věci - nemůžete srovnávat Londýn s městem s pláží.”

„Ve Formuli E závodí každý jezdec s dvěma vozy, jezdí se ve městech a velký rozdíl je také v rozpočtech. Je nesmysl porovnávat to s F1.”

„F1 musí být vrcholem motorsportu, zároveň ale potřebujeme Formuli 1, Mistrovství světa vytrvalostních závodů, rallye i cestovní vozy.”

První sezóna Formule E vrcholí dnes v Londýně. Před posledním závodem sezóny mají šanci na titul stále tři jezdci - Nelson Piquet Jr., Sebastien Buemi a Lucas di Grassi.

Foto: Getty Images / Vladimír Rys

Doporučujeme

Články odjinud