Formule 1 zveřejnila seznam týmů, které budou působit v její sérii pro mladé pilotky | Foto: Getty Images / Guido De Bortoli

Foto: Getty Images / Guido De Bortoli

Formule 1 zveřejnila seznam týmů, které budou působit v její sérii pro mladé pilotky

Před měsícem oznámila F1 vznik nové závodní formulové série, která bude určena výhradně pro ženy. Šampionátu se zúčastní pět závodních týmů, jejichž jména jsou nyní známa.

Cílem nového šampionátu s názvem F1 Academy je usnadnit mladým pilotkám vstup do světa velkého motorsportu. Závodnice totiž mají podle F1 při vstupu do juniorských formulových kategorií méně možností než jejich mužští kolegové.

Účast v nové sérii sice nebude zdarma, ale díky dotaci ze strany F1 bude stát roční sedačka 150 tisíc euro, což je výrazně méně, než u jiných srovnatelných šampionátů. Pilotky se budou poměřovat v identických monopostech Tatuus T421 s motorem o výkonu 165 koní. Kalendář bude teprve oznámen, ale měl by zahrnovat sedm víkendů po třech závodních jízdách.

Formule 1 již před měsícem oznámila, že se závodní pole bude skládat z 15 pilotek z pěti týmů a právě jejich jména nyní oznámila. V letech 2023 až 2025 se F1 Academy zúčastní ART Grand Prix, Campos Racing, Carlin, MP Motorsport a PREMA Racing. 

Z výběru je patrné, že F1 v tomto ohledu nic nepodcenila. Jedná se totiž o přední týmy, které za sebou mají spoustu zkušeností i úspěchů z F2 či F3.

„Je vzrušující, že můžeme oznámit pět týmů, které budou v příštím roce závodit v rámci Akademie F1 a poskytnou fantastickou příležitost mladým a talentovaným ženám, aby mohly začít svou cestu,“ uvedl v prohlášení šéf F1 Stefano Domenicali.

Doporučujeme

Články odjinud