Formule 1 si dala s novými motory vlastní gól, říká Whitmarsh

Formule 1 si dala s novými motory vlastní gól, říká Whitmarsh

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh míní, že jsou pravidla o přeplňovaných šestiválcových motorech, které formule 1 nasadí příští rok, špatně napsaná.

Whitmarsh nepochybuje, že se formule 1 vydala správným směrem, když se rozhodla pro změnu motorů. Ale má pocit, že si na této cestě špatně vymezila hranice, protože umožnila obrovský růst nákladů.

"Upřímně, už je pozdě," řekl k řešení vysokých cen šestiválců pro Espn. "Promarnili jsme příležitost a skutečnost je taková, že výrobci utrácejí hodně peněz za vývoj těchto motorů. Mají velkou technickou svobodu a inženýři se ji snaží využít."

Šéf McLarenu přiznal, že si za současný stav může formule 1 sama. Věnovala málo pozornosti možným dopadům nových technických regulí.

"Ta pravidla sepsali inženýři a teď je využívají, ale když to dělají, stojí to hodně peněz," vysvětloval. "Jsem si jistý, že tito výrobci sestavili své rozpočty, nevyhnutelně, protože jde o byznys, a musí co nejvíce amortizovat ten vývoj. Tak jsme si jako sport dali tak trochu vlastní gól a nemyslím si, že by ho teď bylo možné dostat ze sítě ven."

Whitmarsh dodal, že stačilo nastavit určitá omezení vývoje, aby náklady tolik nerostly. "Měli jsme příležitost změnit motor na menší, přeplňovaný, s přímým vstřikováním, s mnoha chytrými systémy na rekuperaci. Měli jsme kolem těchto systémů nastavit víc omezení, spíš než abychom nechali jedny z nejotevřenějších pravidel, která jsme ve formuli 1 za dlouhou dobu měli."

"Nechali jsme výrobce sepsat sadu pravidel, která se jim líbí. Jsem si jistý, že se jim líbí, ale jsou tu významné finanční náklady, které si teď lidé možná z dlouhodobého hlediska uvědomují. I když o tom hovořím, pro McLaren to tak velká zátěž není, ale myslím, že to bude velká zátěž pro některé jiné týmy."

Doporučujeme

Články odjinud