Formule 1 se do Indie možná už nikdy nevrátí, připouští čelní představitelé

Formule 1 se do Indie možná už nikdy nevrátí, připouští čelní představitelé

Grand Prix Indie si má dát příští rok přestávku a vrátit se do kalendáře v roce 2015, ale existují obavy, že se letos jede na okruhu Buddh naposledy.

Oficiálním důvodem pro vyřazení Indů ze sezóny 2014 je jejich nevole mít závod na začátku roku. V zákulisí se ale hodně hovoří o byrokratických a daňových překážkách, které úřady kladou účastníkům formule 1. Má se za to, že řešení těchto otázek bude klíčové.

"Pokud se nevrátí v roce 2015, možná se nevrátí už nikdy," řekl o závodě šéf indické federace motorsportu Vicky Čandhok. "To mi dělá starost. Jakmile jednou přijdete o závod, může to být navždy."

"Proto apeluji na všechny v Indii, aby z nedělního závodu udělali událost, na kterou se bude vzpomínat, aby si všichni ve formuli 1 uvědomili, že potřebují indickou Grand Prix."

Jenomže podle šéfky Sauberu Monishy Kaltenbornové, která má indické kořeny, se pro závod dělá čím dál méně. Velkou podporu a propagaci viděla v prvním roce v sezóně 2011, od té doby se situace zhoršuje, takže se GP Indie nestihla etablovat.

"Myslím, že to teď tak trochu vzdávají. Když víte, že tu příští rok nebudete, tak to možná způsobilo odliv zájmu," konstatovala s tím, že nedostatečná propagace formule 1 v Indii je vinnou všech účastníků.

Stejně jako Čandhok vidí návrat pesimisticky. "Jakmile jednou danou zemi opustíte, je těžké se do ní vrátit, zvlášť když se nám nepodařilo tu ten sport etablovat," dodala.

Doporučujeme

Články odjinud