Formule 1 se bez Concordské dohody obejde, tvrdí Ecclestone

Formule 1 se bez Concordské dohody obejde, tvrdí Ecclestone

Platnost poslední verze dohody vypršela na konci minulého roku. Nová dohoda, která by měla týmy zavázat až do sezony 2020, stále podepsána nebyla.

Concordská dohoda je de facto kontraktem, který uzavírá FIA, FOA a týmy formule 1. Týmům určuje způsob participace v závodech a také peníze z televizních práv. V současné době není jisté, zda se novou dohodu podaří podepsat do začátku sezony 2013. Bernie Ecclestone je ovšem v klidu, neboť se všemi jedenácti týmy uzavřel separátní kontrakty, takže finanční stránka věci by měla být zajištěna.

"Není nutné, abychom měli podepsanou Concordskou dohodu. Není to důležité. Skládá se ze dvou sekcí, a tu finanční už máme s jednotlivými týmy uzavřenou. Tato záležitost je tedy vyřešena, zbývá jen doladit regule, které se ale neustále mění. Je ovšem pravda, že stáje ze všeho nejvíce ovlivňují právě technická pravidla. Ta vlastně mohou rozhodnout o jejich bytí a nebytí," řekl Ecclestone.

Ecclestone tím zřejmě narážel na plánované nasazení šestiválcových turbomotorů, jichž je odpůrcem. Negativně se vůči novým agregátům staví i menší týmy, neboť jejich nasazení by mělo ceny motorů až ztrojnásobit. Dá se tak očekávat, že nejasnost kolem regulí a fakt, že nejsou známa žádná fixní pravidla pro vzdálenější budoucnost, některé týmy dosti znervózňuje. 

Doporučujeme

Články odjinud