Formule 1 schválila zmrazení pohonných jednotek (aktualizováno) | Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Formule 1 schválila zmrazení pohonných jednotek (aktualizováno)

Komise formule 1 schválila zmrazení motorů od příštího roku.

Formule 1 od příštího roku zmrazí vývoj pohonných jednotek. Krok umožní Red Bullu převzít motory Honda.

F1 také zavede nové pohonné jednotky už v roce 2025. Podrobnosti musí být dohodnuty, ale měly by vycházet z několika klíčových oblastí, mezi kterými je udržitelnost, plně udržitelné palivo, výrazné snížení nákladů a větší atraktivita pro nové výrobce.

Sprinty

Diskutovalo se také o návrhu ze strany nového vedení formule 1, které by rádo letos během tří víkendů (v Kanadě, Itálii a Brazílii) vyzkoušelo sprint. V pátek by se odjela kvalifikace, která by určila pořadí pro sobotní sprint na 100 km a ten zase určil pořadí pro hlavní závod.

Návrh se setkal s pozitivní zpětnou vazbou, ale bude dále diskutován. Týmy chtějí také více času na vyhodnocení podobného kroku. Nepochybně bude potřeba vyřešit spoustu detailů, protože podobné řešení má velké dopady – v oblasti pneumatik, techniky, zastávek v boxech ale i bodů. Spekuluje se, že by bodovala první osmička a body by byly poloviční.

Týmy F1 také diskutovaly s FIA a F1 o myšlence mzdového stropu, který by začal platit za několik let, ale podle Autosportu nebylo přijato konečné rozhodnutí.

Portugalsko a testy

Komise také potvrdila, že se třetí závod sezóny 2. května pojede v Portugalsku.

Komise také přijala navýšení počtu testovacích dní pro Pirelli z 25 na 30 kvůli vývoji 18palcových pneumatik. Pokud jsou na trati dva vozy, považuje se to za dva dny testů apod.

Doporučujeme

Články odjinud