Formule 1 je stále příliš drahá, to si musíme uvědomit, říká Peter Sauber

Formule 1 je stále příliš drahá, to si musíme uvědomit, říká Peter Sauber

Bývalý šéf týmu Sauber F1 se přidává k těm, kteří doufají v zavedení rozpočtového stropu. Ten by měl pomoci soukromým týmům i velkým stájím podporovaným automobilkou.

O omezení nákladů nutných pro působení v královně motorsportu se živě diskutuje již několik let. Max Mosley, který byl v roce 2009 prezidentem Mezinárodní automobilové federace, prosazoval maximální rozpočet ve výši 30 milionů liber. Ten byl posléze navýšen na 40 milionů a nakonec se od něho dočista upustilo. V poslední době se množí myšlenky tyto snahy oživit, a to i ze strany vedení formule 1 (v podání Bernieho Ecclestona, který si ovšem představuje limit mnohem benevolentnější, kolem 115 milionů liber) a také Jeana Todta, Mosleyho nástupce.

Snížení rozpočtů týmů by se zamlouvalo zejména menším stájím, které mají hlouběji do kapsy. K těm patří také tým Sauber.

"Myslím, že největší výzvu pro formuli 1 v současné době představuje její komerční stránka. Netýká se to pouze Sauberu, ale také několika velkých týmů. Formule 1 je dnes příliš drahá, to je důležitý fakt. Progres je ovšem zoufale pomalý. Bylo by potřeba, aby se angažovaly i silné stáje, aby si uvědomily, že i ony musí něco dělat," citoval Petera Saubera magazín Autosport.

Sauberovu filosofii si přisvojila i Monisha Kaltenborn, současná šéfka švýcarské stáje. 

Tým Sauber v sezoně 2012 skončil na slušném šestém místě. Pomohly k tomu i čtyři stupně vítězů. O tři z nich se postaral Sergio Pérez, jedno pódium si vyjel Kamuj Kobajaši. Ani jeden z nich ovšem ve službách hinwilského týmu v příštím roce nezůstane - příležitost dostanou Nico Hülkenberg a Esteban Gutiérrez. 

Doporučujeme

Články odjinud