Formule 1 je na pokraji občanské války

Formule 1 je na pokraji občanské války

Poněkud silnější nadpis jsme si částečně vypůjčili od jednoho z britských novinářů. Přestože v Interlagosu panovaly po celý víkend poměrně vysoké teploty, v zákulisí F1 je nálada na bodě mrazu.

Osm dní uplynulo mezi dvěma okamžiky, osm dní rozděluje dvě tváře Bernieho Ecclestona. Ještě v USA jsme viděli Ecclestona takového, jak ho neznáme. Sypal si popel na hlavu, otevřeně mluvil o krizi a sliboval hory doly.

Do Brazílie dorazila jiná verze malého velkého muže formule 1. Ještě tvrdší a nekompromisnější než obvykle. Najednou už krizi nemáme, jsou v ní jen některé týmy. Peníze Ecclestone menším týmům dát nechce, podělit se mají větší týmy.

V zákulisí se začíná mluvit o občanské válce. Příští rok mají Ferrari a Red Bull nasadit třetí vozy a kompenzovat tak výpadek Marussie a Caterhamu. Horner zatím podobné plány odmítá s tím, že o to Red Bull nikdo nepožádal.

Od roku 2016 by pak měly fungovat dva druhy týmů. Na jedné straně pět konstruktérských týmů, na straně druhé pět zákaznických týmů. Není to nový nápad a není to blesk z čistého nebe. Ecclestone už před časem prohlásil, že jsme třetí vozy pochopili úplně špatně, že nejde o třetí Ferrari či Red Bull, ale o zákaznické vozy.

V USA pak zástupce šéfa Force India otevřeně popisoval existenci velkého plánu.

„Musíme se podívat, jaká je dnes situace. Já osobně v tom vidím jediné: mezi CVC a pěti týmy, které byly posíleny a obohaceny, existuje plán. Mají jasný plán budoucnosti F1. Má otázka zní: kolik dalších týmů ještě chtějí vytlačit z F1, aby dosáhli svého cíle? A ještě důležitější: Jaký je vlastně ten cíl?“

Nyní se k němu přidala i Monisha Kaltnenbornová. „Když se podíváme na návrhy, které byly předloženy, musíme si myslet, že tu existuje nějaký program. Jsou zde nápady, že budeme dostávat rok staré šasi nebo jiné motory, bude to jiná série, tohle musí být nějaký program,“ říká šéfka Sauberu.

Podle jejího názoru se jedná sice jen o nápady, které ale přicházejí tak často, že má pocit existence jakéhosi plánu, prostřednictvím kterého chce někdo změnit formuli 1 dost zásadním způsobem.

Doporučujeme

Články odjinud