Formule 1 by neměla být o náhodě, tvrdí Ross Brawn

Formule 1 by neměla být o náhodě, tvrdí Ross Brawn

Pokud by druhá polovina sezony měla podobný charakter jako ta první, hrozil by podle šéfa Mercedesu pokles sledovanosti.

Ross Brawn zastává názor, že nepředvídatelnost závodů v první polovině sezony byla svým způsobem atraktivní, ovšem druhá půle by měla mít poněkud ucelenější scénář. Přílišná zmatenost by mohla fanoušky spíše odradit.

"Musíme zajistit, aby faktor náhody nebyl ve formuli 1 příliš silný. Občas se náhody postaraly o vzrušující chvíle, ovšem pokud to zůstane pravidlem, mohlo by to začít nudit. Nedávno mě napadla analogie k rybaření. Může se stát, že úplný začátečník vezme prut a vytáhne kapitální kousek. Pro zúčastněné je to velmi zábavné, ovšem nedá se říci, že by rybaření bylo tím nejatraktivnějším sportem ke sledování.

V motorsportu není akceptovatelné, aby o vítězi rozhodovala náhoda. Na voze můžete pracovat ze všech sil, ovšem přesto se může stát, že přijedete na okruh a nastalé podmínky vám znemožní být konkurenceschopní. Do jisté míry to teď začíná být lepší, ovšem velmi zajímavé jsou rozdíly ve výkonech týmových kolegů. V jednom závodě třeba dominuje Mark Webber, v dalším je pak prakticky neviditelný a vítězí Sebastian Vettel. Nikdo těmto změnám příliš nerozumí," řekl Ross Brawn pro Autosport.

Známý britský inženýr by rád viděl jistý ustálený trend, tedy že favorité by měli bojovat na špici, bez přílišného zamíchávání vozy ze středu pole, které náhodně vyšvihl fakt, že jim na dané trati lépe sedly pneumatiky Pirelli.

Doporučujeme

Články odjinud