Force India žádá Ecclestona o finanční pomoc

Force India žádá Ecclestona o finanční pomoc

Stáj ze Silverstone se však dušuje, že na úvodní závod do Austrálie dorazí.

Force India vede jednání s Berniem Ecclestonem, žádá jej totiž o finanční podporu. Zástupce šéfa týmu Bob Fernley však tvrdí, že stáj nastoupí do úvodní Velké ceny Austrálie.

Menší týmy jako Force India, Sauber či Lotus v návaznosti na loňský krach Caterhamu a Marussie tlačí na zavedení změn ve formuli 1, které by pomohly jejich situaci.

Začátek letošního roku přitom nabídl dost důvodů k obavám o budoucnost Force Indie, která několikrát odložila debut svého nového monopostu. K předsezónním testům nakonec vyrazila teprve v průběhu pátečních jízd, tedy dva a půl dne před koncem testování.

Fernley prozradil, že průtahy byly způsobeny řadou faktorů, například nutností zaplatit některým dodavatelům dříve, což mělo dopad na cashflow společnosti. Potvrdil také, že jeho tým zažádal o pomoc Ecclestona.

„Dosud jsme se žádné pomoci nedočkali, snad ale nějaká přijde,“ řekl Fernley. „Jednáme o tom. Bernie má zatím velice pochopení. Je to závodník. Ze svých zkušeností ví, jak těžké to je. Myslím, že si uvědomuje, že tohle je vážné.“

Na dotaz, zda Force India přijede do Austrálie, Fernley odpověděl: „Bude to velice těžké, ale my se tím jako vždycky prokoušeme.

V tuto chvíli pracujeme na stavbě druhého vozu. Všechno se kompletuje, ale nebude to snadné, po celou zimu to nebylo snadné.

Majiteli komerčních práv jsme jasně přiznali, že máme potíže, stejně jako Lotus a Sauber. Není to problém jednoho týmu.“

Fernley zároveň odhalil, že krach Caterhamu a Marussie ztížil situaci také jeho stáji, vyvolal totiž obavy u dodavatelů, kteří začali požadovat platby dříve.

„Nelze podceňovat, co pád do konkurzu v případech Caterhamu a Marussie udělal s dodavateli,“ řekl. „Bylo to vážné a stále je. Ti kluci prožívají těžké časy. Jsou úžasní a celé ty roky nás podporují.

My jsme je letos museli také podpořit, v rámci čehož jsme ale narušili svůj program.“

Doporučujeme

Články odjinud