Force India v právní pasti: Nastoupí pod novým názvem. A nastoupí vůbec?

Force India v právní pasti: Nastoupí pod novým názvem. A nastoupí vůbec?

Prodej Force Indie se trochu zamotává. Pod jakým názvem tým vlastně nastoupí?

Konsorcium okolo Lawrence Strolla koupilo Force Indii. S trochou nadsázky ale v současné době existují dvě Force Indie. Jednu vlastní konsorcium. Jedná se o veškerý majetek – od továrny v Silverstonu, přes auta, vybavení až po hrnky na kávu.

Konsorcium ale nemá to nejdůležitější – licenci pro závodění ve formuli 1. Tuto licenci vlastní „druhá Force India“, která je stále ve správě a nemá žádný majetek.

Za složitou situaci mohou právní problémy předešlého majitele. Převod týmu proběhl velmi rychle a bez souhlasu 13 indických bank, které dříve zmrazily majetek Vidžeje Mallye.

Změny jsou problém

Kromě toho se uvádí, že Williams, McLaren a Renault blokují převod licence na nového majitele, což by znamenalo, že konsorcium nebude chápáno jako nový majitel Force Indie ale úplně nového týmu ve formuli 1.

Přišlo by tím o peníze z komerčních práv a to nejen za loňskou sezónu, ale patrně také v dalších letech, protože určitá část podílu se vyplácí za účast ve dvou z posledních tří sezón.

Pod novým jménem?

Podle pravidel musí nový tým (a Force India nyní pravděpodobně bude nový tým) podat přihlášku do 30. listopadu. FIA ale může akceptovat vstup nového týmu i později při zaplacení poplatku za pozdní vstup. Kromě toho musí být na startovním roštu místo, což evidentně je, protože Force India by nahradila původní Force Indii. 

Situaci mohou komplikovat dohody v rámci Concordské smlouvy. Jedinou dobrou zprávou pro Strolla a kolektiv je, že mají podporu Liberty Media, která chce tým udržet na startovním roštu.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud