Force India se obhajuje, Marussia chce stavět nový vůz

Force India se obhajuje, Marussia chce stavět nový vůz

Strategická skupina včera zamítla žádost Marussie (Manoru), aby mohla letošní sezónu absolvovat s loňským vozem. Manor se ale nevzdává. Chce postavit vůz v souladu s platnými (letošními) pravidly.

Proti Marussii měla hlasovat Force India. Mluví se ale o tom, že proti bylo více týmů a že hlasování bylo zastaveno poté, co návrh vetoval indický tým (souhlasit by museli všichni). Proti měl být údajně i Red Bull, ale také Lotus nebo Sauber, kteří ovšem nejsou součástí Strategické skupiny, takže jejich nesouhlas by přišel až později.

Strategická skupina

Členy jsou Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren, Williams a Force India (každý má jeden hlas). Kromě toho jsou v ní zástupci FIA (6 hlasů) a FOM (6 hlasů).

Má se za to, že zejména malé týmy počítají s tím, že pokud Marussia zmizí, rozdělí si její odměnu na loňské deváté místo.

Asi není překvapením, že Force Indie argumentuje jinak...i když zase ne tak úplně jinak.

Podle Roberta Fernleye byla žádost Marussie nedostačující, obsahovala jen minimum informací, nebyla zaslána současným faktickým šéfem (správcem), neobsahovala informace o investorovi apod.

„Vzhledem k nedostatku informací, nejistým zárukám a spekulativní povaze žádosti bylo rozhodnuto, že bude lepší se zaměřit na zajištění účasti zbývajících nezávislých týmů,“ řekl Fernley.  

Pikantní je, že Force India jako jediný tým nedorazil na první testy, na druhé přiveze starý vůz, a kdo ví, co bude potom. Při popisu jejich situace by se dala hravě použít podobná slova.

Zatímco se na Force Indii snáší od fanoušků ostrá kritika na sociálních sítích, Marussia pohotově vrací úder.

Podle Auto Motor und Sport má Manor náhradní plán, kterým je stavba vozu, v souladu s letošními pravidly. Do Austrálie se to již stihnout nedá, tým by nastoupil nejdříve v Číně (12. dubna). Je však otázkou, zda je něco podobného vůbec reálné. Příprava nového vozu obvykle trvá asi 10 měsíců. Manor sice má ten letošní nějakým způsobem rozpracovaný, ale dva měsíce na dokončení, to by se rovnalo zázraku.

Doporučujeme

Články odjinud