Force India prezentovala VJM04

Force India prezentovala VJM04

Jako poslední ze všech stájí ukázala Force India svůj letošní monopost. Do VJM04 usednou závodní piloti Adrian Sutil a Paul di Resta.

VJM04 je už třetí vůz indického týmu, který je vybavený technologiemi od McLarenu. Partneři z Wokingu dodávají převodovku a hydrauliku, zatímco motor a KERS pochází od Mercedesu.

"Nejzřetelnější změnou je, že jsme přešli z konvenčního přívodu vzduchu pro motor na ´žiletku´," vysvětloval technický ředitel Andy Green. "Trochu se tím zlepšilo sestavení vozu ve srovnání s konvenčním řešením. Kryt motoru je jiný v souladu se zrušením F-průduchu. Ale hodně rozdílů je pod ´kůží´, lidé si jich nemusí všimnout."

Jako všechny týmy řešila i Force India především přítlak, který ztratila zákazem dvojitých difuzorů. "Věříme, že jsme získali zpět velké množství aerodynamického přítlaku," hodnotil Green. "Ještě nám něco schází, ale pořád jsme ve fázi změny, protože chvíli trvá, než v aerodynamice přejdete z jedné pozice na druhou. Novinkou je nastavitelné křídlo, budeme se snažit ho využít na maximum."

Green dodal, že před prvním závodem v Bahrajnu tým nasadí jeden velký balík úprav, týkat se bude i výfuků. Vývojový plán pro letošní rok je podle něj nejambicióznější, jaký kdy tým měl. Jako největší slabinu loňského roku řešila Force India výkonnost na tratích s vysokým přítlakem a věří, že v této oblasti významně pokročila. Celkově věnuje aerodynamice víc zdrojů než v minulosti.

S VJM04 budou jezdit dvě posily a jedna silverstonská stálice. Adrian Sutil je jediným jezdcem týmu, který ho zná dobře. Loni s Force Indií obsadil 11. místo v poháru jezdců a letos chce pochopitelně víc. "Loni mi mezi jezdci těsně utekla top 10, takže doufám, že se do ní letos dostanu," řekl. "Tým dosáhl v uplynulých dvou letech působivého pokroku a to, co jsem viděl v továrně a aerodynamickém tunelu v minulých týdnech, naznačuje, že v tomto trendu budeme letos pokračovat. Potřebujeme pravidelně bodovat a občas bojovat o stupně vítězů. Věřím, že to dokážeme."

Vedle Sutila letos debutuje ve formuli 1 Paul di Resta, jenž nahradil Vitantonia Liuzziho. Skotský pilot má zkušenosti z pátečních tréninků a testů. "Nechci si určovat přesné cíle, protože do hry vstupuje mnoho faktorů," řekl k letošní sezóně. "Chci mít pozitivní přístup, dojíždět do cíle, být konzistentní a výrazně přispět k celkovému výkonu týmu. V poháru konstruktérů máme vysoké cíle a já vím, že v tom musím sehrát svoji roli." Tým Vidžaje Mallyi by letos rád obsadil páté místo.

Záložním jezdcem Force Indie pro letošní rok je Nico Hülkenberg.

FOTOGALERIE

 

Doporučujeme

Články odjinud