Force India možná vynechá druhý trénink, obává se o bezpečnost

Force India možná vynechá druhý trénink, obává se o bezpečnost

Formule 1 chce v Bahrajnu jen závodit, ale to vzhledem k politické situaci není možné. Obavy o bezpečnost členů týmů jsou čím dál větší.

Závodní víkend na Šakiru ještě ani pořádně nezačal a týmy byly donuceny ke zvýšené opatrnosti kvůli incidentu, který se odehrál ve středu. Členové týmu Force India se na cestě do Manamy ocitli blízko střetu demonstrantů s policií a nedaleko jejich vozu vybouchl Molotovův koktejl.

Původně se chtěl kvůli obavám z dalších incidentů vrátit domů jeden mechanik, ale nakonec odletěli hned dva lidé Force Indie. Tým pro jistotu přijal opatření, aby minimalizoval rizika dalších problémů.

Teď dokonce zvažuje, že vůbec nevyjede do druhého volného tréninku. Ve hře jsou všechny možné scénáře, od normálního jezdění až po nevyjetí na trať. Protože pokud tým skončí na okruhu dřív, může se dřív vrátit do hotelů a vyhnout se cestování večer, kdy začínají demonstrace. Kvalifikace a závodu se tým podle svých slov zúčastní a konání GP Bahrajnu stále považuje za správné. "Díváme se na to z pohledu klidu a pohody pro všechny, kdo jsou na místě. To je pro nás klíčový cíl," vysvětloval zástupce šéfa týmu Bob Fernley. "Děláme maximum, aby byli naši lidé v bezpečí."

K opatřením, které tým přijal mimo okruh, dodal: "Víme, že budou demonstrace, víme, že se na nich budou dít různé věci, a snažíme se z hlediska týmu minimalizovat možné dopady."

"V následujících dnech samozřejmě očekáváme další protesty, takže teď chceme, aby členové týmu cestovali co nejvíc spolu. Jako tým jsme zvýšili bezpečnostní opatření, abychom naše lidi uklidnili a ujistili, že se o ně staráme, což je týmová priorita. Takže koordinujeme naše bezpečnostní opatření s bezpečností okruhu. Nechceme, aby se naši lidé dostali do situací nebo na místa, kde by být neměli, takže měníme plány podle potřeby."

Mezi opatření, které týmy přijaly, patří sledovací zařízení ve vozech, kterými se přemísťují jejich členové, či zákaz nošení týmového oblečení mimo okruh. Jakmile opustí brány okruhu, snaží se týmy odstranit všechny prvky, které by je mohli s formulí 1 spojit, to znamená třeba i parkovací karty za čelním sklem auta.

"Naši lidé od bezpečnosti jsou ve spojení s místními úřady, a pokud k něčemu dojde, rychle se to dozvíme a zareagujeme podle potřeby," pokračoval Fernley. "Až se budeme večer vracet zpět, půjdu se všemi našimi lidmi do hotelu, abych se ujistil, že se vrátili v pořádku, než se vrátím já do svého hotelu."

"Chceme, aby bylo vše naprosto v pořádku. Jsou to rozumné věci, není to nic přehnaného, hrozného nebo katastrofálního. Jen jsme opatrní."

Někteří novináři, kteří přijeli do Bahrajnu na formuli 1, nezůstali jen na okruhu a vydali se do ulic. A viděli to, co se v Bahrajnu děje dlouhodobě, tedy opakující se střety demonstrantů s policií, Molotovovy koktejly a slzný plyn. Že se tak do světa dostávají pro Bahrajn nelichotivé zprávy, se evidentně nelíbí místním úřadům, protože někteří novináři jsou před vstupem do země neúměrně dlouho zdržováni, některým byl vstup dokonce úplně odmítnut.

Formule 1 teď s napětím čeká, co přinesou "dny zloby", které vyhlásila část bahrajnské opozice na sobotu a neděli.

Doporučujeme

Články odjinud