Force India letos nedostala v zimě zálohu, říká Szafnauer

Force India letos nedostala v zimě zálohu, říká Szafnauer

O Force Indii se v posledních dnech a týdnech velmi čile spekuluje. Tým má být na prodej, ale má mít i velké dluhy.

Jediné, co víme jistě, je, že tým na tom letos není tak dobře, jako tomu bylo v předešlých dvou letech. V posledních třech závodech bodoval jen jednou a průběžně je na 6. místě.

Otmar Szafnauer na akci pro sponzora Orange Bus potvrdil, že tým žádal Liberty o zálohu.

„Není žádným tajemstvím, že jsme žádali o trochu peněz předem, aby nás dostaly přes zimu,“ řekl pro Reuters.

Týmy dostávají podíly z komerčních práv v určitých zálohách. Během zimy má tým nejvyšší výdaje kvůli vývoji nového auta a je zvykem, že menší týmy žádají o zálohu předem. Podobný krok musí schválit všichni soupeři, což se podle Szafnauera letos nestalo. Některé týmy to podle něj zablokovaly. 

Szafnauer popřel spekulace, že týmu nakonec pomohla přímo Liberty, ale pro zdrojů Reuters skutečně Liberty uvolnila nějaké peníze a to bez zapojení ostatních týmů.

„Pokud máte v listopadu nebo v prosinci deset milionů navíc, můžete vyrobit díly pro auto. Pokud nemáte, nemůžete,“ pokračuje Szafnauer. 

Force India nakonec v testech neměla nejnovější specifikaci auta.

Szafnauer také uvedl, že Force India by byla atraktivní pro každého kupce, ale popřel jednání s Rich Energy, která je často zmiňována jako jeden z hlavních zájemců.

„Můžete si koupi tým, který dokáže skončit čtvrtý a dostat se na stupně vítězů, ale utrácí nejméně. Pokud přicházíte do F1 a chcete vlastnit tým, tak na co se podíváte nejdříve? Kam půjdete? Budete kupovat Ferrari, Mercedes nebo Red Bull?“

Novinář Joe Saward píše, že by Force Indii mohl koupit Andretti Autosport. V Kanadě byl Michael Andretti  kvůli vstupu McLarenu do IndyCar, ale vzal s sebou i šéfa firmy J-F Thormanna a Pietera Rossiho, což je otec Alexandera Rossiho. Tito dva do Kanady podle Sawarda určitě nepřijeli kvůli McLarenu. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud