Force India: Finanční problémy i souhlas s alternativním motorem

Force India: Finanční problémy i souhlas s alternativním motorem

Force India zaslala dopis Berniemu Ecclestonovi a ostatním týmům. Chce zálohu na výplatu podílu z komerčních práv.

Zimní měsíce jsou pro menší týmy a jejich účtárny noční můrou. Vypadnou totiž obvykle všechny příjmy – ten klíčový z FOM chodí v měsíčních splátkách od února do listopadu. Během zimy ale finišuje stavba nového vozu, takže výdaje jsou nejvyšší. Dodavatelé mají navíc v živé paměti příběh Caterhamu a Marussie, takže nechtějí se zaplacením počkat.

Force India může mít přes zimu opět problémy, ačkoliv to zatím nevypadá na rozdíl od letošního roku na opožděnou premiéru nového vozu. Pro Autosport tým přiznal, že rozeslal dopis zbývajícím týmům a Ecclestonovi se žádostí o zálohu ze svého podílu, který dostává z FOM.

Souhlas s postupem FIA

Velké týmy ale Force India asi nepotěší. Bob Fernley řekl, že jeho tým souhlasí v principu s postupem FIA, která by ráda vyhlásila tendr na dodavatele nezávislého (alternativního motoru).

„Rozhodně. Force India bude podporovat myšlenku nezávislého motoru, je to správná věc pro F1,“ řekl pro Motorsport.com.

„V F1 potřebujeme mít vždy v mixu nezávislého dodavatele motorů. Oceňuji zavedení tohohle a myslím si, že je to naprosto správné.“ Force India chce prý ale nejdříve znát podrobnosti.

Podobný názor má také Toro Rosso. „Musíme najít způsob, jak snížit náklady,“ řekl Tost. „Není to nic nového, co říkám, řekl jsem to už před dvěma lety.“

Tost upozorňuje, že hybridy mají smysl, je to nový trend a pro automobilky je to jistý druh prezentace technologií. Jenomže menší týmy z podobné prezentace nic nemají, nepotřebují ji, ale platí za pohonné jednotky mnohem více než před rokem 2014.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud