Force India: Abychom udrželi čtvrté místo, musíme získávat stupně vítězů

Force India: Abychom udrželi čtvrté místo, musíme získávat stupně vítězů

Provozní ředitel Force Indie Otmar Szafnauer se domnívá, že pokud bude jeho tým chtít obhájit v letošní sezóně formule 1 svou čtvrtou pozici v Poháru konstruktérů, bude muset být schopen bojovat v závodech o stupně vítězů.

V sezónách 2014, 2015 a 2016 dosáhl vždy některý z jezdců týmu Force India alespoň v jednom závodě na stupně vítězů, v loňské sezóně bylo pro tým maximem čtvrté místo Sergia Péreze ve Španělsku. I přesto tým dokázal obhájit čtvrté místo v konečném hodnocení týmů.

Nicméně vzhledem ke skutečnosti, že řada týmu ze středu pole přichází do letošní sezóny se změnami, Szafnauer předpovídá, že bude potřeba udělat velký krok vpřed, pokud chce tým pomýšlet na obhajobu čtvrtého místa.

„Pro nás by bylo skvělé, pokud bychom mohli vyvíjet vůz až do momentu, kde budeme mít dobrý potenciál na to získat několik stupňů vítězů,“ řekl Szafnauer pro RACER. „A pokud toho dosáhneme a přiblížíme se třetímu, ale udržíme si čtvrté místo, tak myslím, že to je cíl, který by pro Force Indii znamenal velký úspěch.

McLaren se svým novým dodavatelem motorů Renaultem dělají kroky, a samotný Renault investuje ještě více a tvrdě pracují, aby nás dostihli, stejně tak Williams s Paddym Lowem a jejich novým šéfem aerodynamiky (Dirkem de Beerem), kvůli tomu pro nás bude obtížné porazit všechny tři tyto týmy.

Pokud se nám to podaří, pak máme podle mě dobrou šanci skončit čtvrtí. A abychom je porazili, myslím, že náš vůz musí mít potenciál na stupně vítězů. Takže to je dobrý cíl, a to je to, čeho se budeme snažit dosáhnout.

Skutečnost, že McLaren udělal tyto změny včetně přechodu na pohonné jednotky Renault je pro nás jednou z hrozeb. Myslím, že další hrozbu představuje skutečnost, že samotný Renault nestojí na místě, a teď má 600-700 zaměstnanců. Je to velký tým s velkými zdroji a sama mateřská společnost vkládá velké množství prostředků, aby zajistila, že tým formule 1 bude úspěšný.

Williams má znovu skvělou infrastrukturu, dobré lidi a toto bude první vůz Paddyho Lowa a jejich nového šéfa aerodynamiky. To všechno by mohlo být dobré a pro nás také hrozba. Konkurence tam, kde jsme, bude ještě větší a tento rok to bude ještě vyrovnanější,“ uzavírá Szafnauer.

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud