Fondtech představil svůj vlastní čistě elektrický monopost

Fondtech představil svůj vlastní čistě elektrický monopost

Po elektrické formuli 1 Formulecu spatřil světlo světa další projekt monopostu bez spalovacího motoru, představil ho Fondtech.

Fondtech je italská konstruktérská společnost, která ve formuli 1 pracovala s týmy Force India, Lotus či například Renault. V čele se svým šéfem Jeanem-Claudem Migeotem od roku 2009 pracuje na elektrické formuli, kterou nazvala E-11.

Fondtech plánuje svůj elektrický monopost nasadit do speciální závodní kategorie elektrických vozů, kterou chce FIA zorganizovat v roce 2013. Auto jako celek ale zatím hotové není, Fondtech zatím jen testoval 60% model v aerodynamickém tunelu a komplet motoru s převodovkou na testovací lavici. Na trať by měla elektrická formule E-11 vyjet příští rok v lednu.

"E-11 se má výkonnostně vyrovnat současným vozům formule 3 po dobu 20 minut na jakémkoliv okruhu na světě," vysvětloval Migeot. Tým konstruktérů začínal s čistým listem papíru, což je na vzhledu E-11 vidět na první pohled, žádné současné formuli se nepodobá. Může za to koncepce vozu a uložení baterií, jak ukazuje video.

"E-11 má také několik inovativních vlastností, jako je pohon všech čtyř kol, který je podle nás klíčový pro plné využití potenciálu elektrických závodních vozů," pokračoval Migeot. "Doufám, že FIA ocení našeho průkopnického ducha, až bude v příštích měsících sestavovat pravidla."

Mezinárodní automobilová federace totiž deklarovala záměr uspořádat závody elektrických vozů různých specifikací, ale zatím ještě nestanovila, jaké technické vlastnosti musí mít a jaké další podmínky musí splňovat.

Fondtech o svém monopostu E-11 sice prohlásil, že je první elektrickou formulí, ale není tomu tak, prvenství si připsal Formulec se svou EF01, která má poměrně konvenční vzhled, několikrát testovala na trati a dokonce nedávno jezdila v Moskvě v rámci motorshow s týmy Ferrari, McLaren a Lotus.

 

Doporučujeme

Články odjinud