Fittipaldi: Hamilton je příliš agresivní

Fittipaldi: Hamilton je příliš agresivní

Lewis Hamilton je žhavým tématem pro současné i bývalé jezdce F1. Emerson Fittipaldi ho kritizuje, Michael Schumacher nesouhlasí s jeho penalizací udělenou v Monaku.

Lewis Hamilton způsobil při minulém závodě velký poprask svým chováním na trati i mimo ni. Nejdříve z boje vyřadil brazilského jezdce Felipeho Massu a poté i Venezuelana Pastora Maldonada. Již během závodu byl Hamilton za kolizi s jezdcem Ferrari potrestán průjezdem boxovou uličkou. Za kontakt s Maldonadem pak dodatečnou penalizací po závodě. Hamilton, který se celkově umístil šestý, se po závodě nechal slyšet, že si na něj komisaři zasedli a ve vtipu je obvinil z rasismu. Během následujícího týdne se však Hamilton omluvil jak oběma jezdcům, tak i komisařům FIA a vyhnul se tak dalším následkům.

Hamiltonovo útočné jednání se však nevyhlo kritice. Dvojnásobný mistr světa Emerson Fittipaldi si myslí, že by měl Brit držet na uzdě svou agresivitu vůči soupeřům na trati: "Myslím si, že Lewis je výjimečný talent, světový šampion, ale občas je příliš agresivní při snaze někoho předjet.  Přesně tak tomu bylo v Monaku, kde Hamilton dostal Felipeho do opravdu nebezpečné pozice. Podle mě by měl pro jezdcovu agresivitu existovat jistý limit. Ano, být soutěživý, ale i přesto respektovat ostatní."

Hamilton si však myslí, že jeho agresivita při závodění je přesně to, co jeho fanoušci chtějí. Angličan se také nechal slyšet, že nevidí žádný rozdíl mezi tím, jak se soupeři bojuje on a jak to dělal jeho vzor Ayrton Senna.

Fittipaldi ale soudí, že Senna měl ke svým soupeřům více respektu: "Ayrton býval velmi agresivní jezdec, ale nepamatuji se, že bych ho někdy viděl dělat to, co Lewis předvedl, a to nejen v Monaku. Stačí se vrátit tři roky zpátky do Velké ceny Belgie ve Spa, kde ukázal několik kritických manévrů s Räikkönenem. Tento způsob agresivního předjíždění není věc, která by se měla normálně dělat. Z diváckého úhlu pohledu je sice atraktivní mít na startovním roštu velkolepého jezdce, je to jistá část show, ale musíte vždy respektovat ostatní piloty," uzavřel.

Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher si naopak myslí, že Hamilton za kolizi s Massou vůbec neměl být potrestán: "V Monaku je velice těžké předjíždět, a pokud se někdo nechce nechat předjet, pak je velice těžké vyhnout se kolizi. Tuším, že dva z těch předjetých jezdců se nechtěli vzdát a dva to akceptovali," dodal.

Svůj názor na Hamiltonův jezdecký styl vyjádřil také nejzkušenější jezdec startovního pole Rubens Barichello, který se domnívá, že Hamilton časem dospěje:  "Za 10 let se Lewis ohlédne a řekne si: ´Tohle jsem neměl dělat,´ nebo: ´Ano, v tomhle jsem měl pokračovat.´" Brazilec také připustil, že mu Hamilton v určitých ohledech připomíná jeho krajana Sennu.

Doporučujeme

Články odjinud