Finanční úřad zabavil Briatoremu 1,5 miliónu eur za daňový únik

Finanční úřad zabavil Briatoremu 1,5 miliónu eur za daňový únik

Bývalý šéf týmu Renault Flavio Briatore byl shledán vinným v dalším podvodu, tentokrát ne v oblasti sportovní, ale finanční.

Již loni v květnu získaly italské úřady podezření, že jim Briatore lhal o své 62 metrů dlouhé jachtě Blue Force a zadržely ji. Briatore totiž tvrdil, že není jejím výhradním uživatelem a že ji používá několik dalších lidí v zahraničí, čímž se vyhýbal placení daně z přidané hodnoty.

Provinění spočívá v tom, že si Briatore pořídil a registroval jachtu v zahraničí, dovezl si ji do EU, ale nezaplatil za ni DPH. Tuto daň údajně neplatil ani z paliva, což evropská legislativa připouští v případě zahraničních lodí, které natankují a do osmi hodin opustí evropské vody. Jenomže finanční úřad je přesvědčený, že svoji jachtu využívá Briatore sám jako její výhradní vlastník, a tím pádem je coby občan EU také povinný za ni platit v unii daně.

Janovský státní zástupce mu za tyto daňové úniky vyměřil pokutu 1,5 miliónu eur a tuto částku zabavil přímo z bankovních účtů Briatoreho. Ten navzdory trestu za podvod při GP Singapuru 2008 dále spolupracuje ve formuli 1 s Fernandem Alonsem a Markem Webberem.

Doporučujeme

Články odjinud