Finále WEC nabídne bitvu o devět titulů, šanci má i Montoya | Foto: Toyota Gazoo Racing

Foto: Toyota Gazoo Racing

Finále WEC nabídne bitvu o devět titulů, šanci má i Montoya

Poslední závod sezony vytrvalostního mistrovství světa FIA WEC přinese ve všech pěti jezdeckých kategoriích velkou titulovou bitvu, ve dvou z pěti případů dokonce o tituly mistrů světa. Ve hře je v Bahrajnu ještě 39 bodů - bod za pole position a dalších 38 za vítězství v sobotním osmihodinovém závodě.

Ve třídě Le Mans Hypercar je už Toyota jistým vítězem poháru konstruktérů, mezi jejími dvěma posádkami se však ještě bude bojovat o tituly mistrů světa.

Jezdci Toyoty #7 Jose Maria Lopez, Kamuj Kobajaši a Mike Conway vedou šampionát se 145 body, zatímco jezdci sesterského hypervozu GR010 Hybrid #8 Sébastien Buemi, Kazuki Nakadžima a Brendon Hartley ztrácejí 15 bodů.

Pokud jezdci "sedmičky" v pátek získají bod za pole position a sobotní závod dojedou alespoň na třetím místě, tak budou bez ohledu na případně vítězství Toyoty #8 slavit titul mistrů světa.

Pokud by pole position získala Toyota #8 a poté vyhrála i závod, potřebovala by posádka vozu #7 pro zisk titulu dojet na druhém místě. Kdyby jezdci „sedmičky“ dojeli až třetí za vozem Alpine, slavila by posádka vozu #8 o jediný bod.

Velké drama nás pravděpodobně čeká ve třídě LMP 2, kde může na vytrvalostní titul pomýšlet hned deset jezdců rozprostřených do posádek čtyř prototypů Oreca 07 Gibson.

Po vítězství v šestihodinovce minulou sobotu vedou tabulku letošní vítězové Le Mans Robin Frijns, Ferdinand Habsburg a Charles Milesi z týmu WRT s aktuálním ziskem 113 bodů. Druzí jsou Sean Gelael, Tom Blomqvist a Stoffel Vandoorne z vozu Oreca #28 stáje JOTA Sport. Pokud by jedna z prvních dvou posádek pořadí třídy LMP 2 v sobotu zvítězila, s jistotou získá titul šampionů.

Více než malou šanci na zisk titulu má také druhá posádka týmu JOTA Sport z vozu #38, ve kterém se střídají Anthony Davidson, Antonio Felix da Costa a Roberto Gonzalez. Tito tři ztrácejí na jezdce WRT 17 bodů. Pokud by zvítězili po startu z pole position a tým WRT by nezískal pódium, měla by posádka vozu #38 stejný počet 135 bodů jako posádka #28, avšak díky většímu počtu vítězství v sezoně by slavila titul.

Se ztrátou 25 bodů má matematickou šanci i úřadující šampion LMP 2 Phil Hanson z týmu Zaka Browna United Autosports, který se bude během osmi hodin střídat s Fabiem Schererem a Filipem Albuquerquem.

Velkou bitvu nabídne také podkategorie LMP 2 Pro-Am (pro posádky s bronzovým pilotem podle kategorizace FIA), kde vede šampionát Frits van Eerd z týmu Racing Team Nederland. Jeho parťáci Giedo van der Garde a Job van Uitert nemají na titul šanci, protože jim chybí body za vynechaný závod v Monze.

Van Eerd drží náskok pouhých 9 bodů na jezdce stáje DragonSpeed Juana Pabla Montoyu, Bena Hanleyho a Henrika Hedmana, šanci mají též Esteban Garcia a Norman Nato z týmu Realteam Racing, kteří na nizozemského podnikatele ztrácejí 10 bodů.

Pokud by v LMP 2 Pro-Am nakonec triumfoval americký tým DragonSpeed, slavil by Montoya první titul od roku 2019, kdy se stal společně s Danem Cameronem absolutním šampionem IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

V podkategorii LMP 2 Pro-Am se bude bojovat pouze o 38 bodů, bod navíc za pole position by daný tým získal pouze v případě, že by vyhrál kvalifikaci v absolutním pořadí LMP 2.

Miro Konopka z ARC Bratislava je v rámci LMP 2 Pro-Am osmý s 57 body nastejno s Oliverem Webbem, od kterého se však po sobotní osmihodinovce odpoutá, protože Webb v Bahrajnu startovat nebude.

Konopka se v Bahrajnu na závěr sezony představí s novými týmovými parťáky, v typicky žlutém voze Oreca 07 Gibson se bude střídat s pilotem F3 Oliverem Caldwellem a šestinásobným účastníkem Le Mans Nelsonem Panciaticim. 

Ostře sledovaná bude v Bahrajnu třída LMGTE - PRO, kde svedou souboj o titul mistrů světa lídři šampionátu a jezdci Ferrari #51 James Calado a Alessandro Pier Guidi, kteří mají náskok jediného bodu na Kevina Estreho a Neela Janiho z Porsche #92. Stejně napínavá bude i bitva o značkový titul mezi Ferrari a Porsche.

Nicklas Nielsen, Francois Perrodo a Alessio Rovera vedou jezdecké pořadí třídy LMGTE - AM. Trojice, která se střídá ve Ferrari #83 stáje AF Corse, má nyní 112 bodů a jedinou hrozbu pro ni představují piloti britského týmu TF Sport a jeho Astonu Martin Felipe Fraga, Ben Keating a Dylan Pereira, kteří ztrácejí 21,5 bodu.

Kromě pěti jezdeckých titulů jsou ve hře taky čtyři týmové. Už bylo zmíněno, že Porsche a Ferrari dělí jediný bod v šampionátu pro značky vozů GTE. WRT, JOTA Sport a United Autosports jsou ve hře o titul v LMP 2, zatímco Racing Team Nederland, DragonSpeed a Realteam Racing mohou vyhrát LMP 2 Pro-Am. V LMGTE - AM nás čeká souboj mezi AF Corse a TF Sport.

Sobotní osmihodinový závod WEC v Bahrajnu odstartuje ve 12:00 a v plné délce ho živě nabídne Eurosport 2.

Doporučujeme

Články odjinud