Finále GP2 s pikantní příchutí: Josef Král a Jan Charouz proti sobě

Finále GP2 s pikantní příchutí: Josef Král a Jan Charouz proti sobě

Finále GP2 v Abú Zabí, kde se o víkendu pojede také velká cena vozů formule 1, bude mít pro české barvy zajímavou příchuť: proti sobě totiž nastoupí dva čeští závodníci.

Pořadatelé seriálu GP2 se pro příští sezonu rozhodli spojit dvě jeho části: hlavní šampionát GP2 a asijskou sestřičku pod názvem GP2 Asia. Ta zavítala na okruhy v teplejších krajinách během zimní přestávky a sloužila zejména jako příprava mladých jezdců pro hlavní šampionát. Nasazovány byly vždy formule starší generace. To se ale s letošním rokem změnilo: v obou seriálech se nyní závodí se specifikací GP2/11. GP2 Asia tak trochu ztratila smysl, a proto bylo rozhodnuto o spojení.

Původním záměrem pořadatelů bylo zahájit novou sezonu GP2 Asia 2011/12 v Abú Zabí, kde se letos v listopadu pojede velká cena formule 1. Aby nedošlo k ochuzení programu víkendu, rozhodli se pořadatelé pro nemistrovský finálový závod letošní sezony GP2.

Zatímco Josef Král bude mít na svém kontě na konci víkendu 30 startů v GP2, pro Jana Charouze půjde o závodní debut.

"Na tuhle zkušenost se velmi těším,“ řekl Jan Charouz. „Má letošní sezona není nejlepší, takže doufám, že z tohoto posledního závodu sezony dostanu maximum. Jsem si jist, že mi Carlin poskytne takové auto, se kterým na to budu mít. V Abú Zabí jsem testovat v roce 2010, takže okruh už znám a doufám, že to bude užitečné.“

Josefu Královi se na okruhu Yas Marina daří: v roce 2009 zde vybojoval stupně vítězů, stejně jako letos, kdy vybojoval druhé místo. Před rokem získal úctyhodným výkonem v hlavním závodě pole position pro nedělní sprint.

„Jsem rád, že jsem zpátky v týmu, se kterým jsem odjel celou sezonu,“ řekl před odletem do emirátů Josef Král. „Doufám, že budeme stavět na zkušenostech, které jsme nasbírali, a že je proměníme v nějaký dobrý výsledek v Abú Zabí.“

Ve startovní listině se vyskytují velmi zajímavá jména: Za tým Coloni bude startovat letošní šampion Auto GP Ital Kevin Ceccon společně s rodákem z Monte Carla, Stefanem Albertem Colettim, letošním vítězem dvou závodů.

Šampion formule Renault 2.0 z roku 2009, Portugalec António Maria Melo Breyner Félix da Costa, jak zní jeho celé jméno, bude startovat pro Ocean Racing. Vloni testoval pro tým formule 1 Force India a letos získal jedno vítězství ve formuli GP3. Jeho kolegou bude Francouz Nicolas Marroc, letos závodil jen ve sportovních vozech a v Le Mans sérii.

Ve startovní listině se objeví dva Američané: Alexander Rossi (Caterham Team AirAsia) a Jake Rosenzweig (Barwa Addax). Ten bude startovat s Jolyonem Palmerem, Královým týmovým kolegou v Ardenu v sezoně 2011. S Rossim pojede Brazilec Luiz Tadeu Razia Filho, testovací pilot formule 1 Teamu Lotus, který od příští sezony ponese název Team Caterham.

Za Carlin Motorsport nastoupí Brit Max Chilton a Čech Jan Charouz. Do Tridentu se po účinkování v italské Monze vrátí Stéphane Richelmi z Monte Carla a z Rapaxu se přesune Kolumbijec Ómar Julián Leal Covelli, šampion italské formule 3000 z roku 2008. Vítěz jednoho závodu v Auto GP Rio Haryanto z Indonésie a Holanďan Nigel Melker (oba nováčci) budou závodit pro DAMS, který k titulu dovezl Romain Grosjean, jež v Abú Zabí usedne do kokpitu týmu formule 1 Lotus Renault GP během prvního pátečního tréninku.

Zkušený Daniel Clos ze Španělska a Rumun Mihai Marinescu, účastník dvou posledních ročníků formule 2 nastoupí v Abú Zabí za Rapax. Lotus ART nasadí Mexičana Estebana Gutiérreze, vítěze letošního závodu GP2 ve Valencii, a Angličana Jamese Calada, který vyhrál tamtéž, akorát ve formuli GP3.

Tým Racing Engineering nasadí zkušeného Švýcara Fabia Leimera (37 startů, 2 vítězství v GP2) a Francouze Nathanaël Berthona, který do hlavního šampionátu GP2 nastoupí poprvé, byť v GP2 Asia na okruhu v Abú Zabí již jel. Také iSport má jednoho zkušeného (Marcus Ericsson ze Švédska) a jednoho debutanta Toma Dillmanna z Francie.

Jediným, kdo zatím ještě neoznámil své jezdecké složení, je tým Super Nova.

Půlhodinový trénink a stejně dlouhá kvalifikace na hlavní závod GP2 se pojedou v pátek 11. listopadu v 7:15, respektive v 11:55. Sobotní závod odstartuje v 8:00 a nedělní v 10:30, tři a půl hodiny před startem Velké ceny Abú Zabí vozů formule 1. Oba závody GP2 vysílá živě televizní stanice NOVA Sport.

Doporučujeme

Články odjinud