Fiasko v podání HRT: Oba jezdci se nekvalifikovali

Fiasko v podání HRT: Oba jezdci se nekvalifikovali

Totální zklamání prožívá HRT, neboť se ani jeden z jezdců nedokázal kvalifikovat do zítřejšího závodu. Nejlépe z dnešního souboje novějších týmů vyšel Caterham.

Caterham

Jezdci Caterhamu v dnešní kvalifikaci zaujali devatenácté a dvacáté místo v pořadí Kovalainen, Petrov. "Dneškem jsem pozitivně naladěn," sděluje své dojmy finský pilot. "V Q1 jsme z auta nedostali všechno, co jsme mohli, ale vypadalo to líp než v třetím tréninku. Při svém posledním kole jsem byl navíc zdržen vozem HRT, což mě pravděpodobně stálo něco okolo šesti desetin. Na tomto typu trati je to ale něco, s čím musíte počítat." Na vyjádření týmového kolegy Petrova je však vidět zklamání: "Pro mě to byla fajn kvalifikace, ale možná ne přesně to, co jsme od ní očekávali. Víme však, že to ještě přijde. Očividně jsme včera ztratili nějaký čas a dneska nám zase čas na trati zkrátil problém s hydraulikou." Rus je ale optimistický a věří, že čím více času stráví za volantem nového vozu, tím lepší výkony bude podávat.

Marussia

Jednadvacáté a dvaadvacáté místo na startu do zítřejšího závodu obsadí jezdci Marussii Timo Glock a Charles Pic. "Třetí volný trénink byl pro mě první šancí řídit auto ve stabilních podmínkách, bylo tedy jasné, že budeme muset hodně zapracovat na nastavení," vysvětluje německý pilot. "Na volný trénink a samozřejmě i na kvalifikaci jsme měli připravený velký program. Udělali jsme hodně změn a všechny byly správné, takže jsme vždycky postoupili o krůček vpřed. Jsem nadšen tím, čeho jsme zatím dosáhli. Co se týče techniky, tak mám z auta radost a všechno dokonce dobře funguje," chválí Glock. Nováček letošní sezony Charles Pic si na svou funkci pilota formule 1 začíná rychle zvykat. "Dneska jsme jeli nonstop, protože jsme museli udělat hodně práce ve velmi krátkém čase. Všichni makali opravdu tvrdě, aby nás dostali do dobré pozice pro kvalifikaci a závod. Chtěl bych poděkovat celému týmu za jejich podporu, která byla úžasná." Francouz se na svůj první závod v královně motorsportu hodně těší a doufá, že svým výkonem nezklame: "Zítra je další den a já se musím snažit tvrdě na to v závodě tlačit. Jsem plný vzrušení, ale chci zůstat soustředěný a opouštět tento víkend s tím, že jsem ze sebe vydal všechno, co jsem po sobě mohl ve svém prvním závodě požadovat."

HRT

Katastrofální začátek sezony letos předvedla španělská stáj Hispania Racing Team. Nejenže ani jeden z jejích jezdců nedokázal splnit pravidlo 107%, aby se vůbec dokázali kvalifikovat do závodu, ale navíc ještě několikrát překáželi na trati ostatním soupeřům, kteří tak přišli o drahocenný čas. Špatná nálada čišela i z vyjádření Narajna Kartykejana, kterému v kvalifikaci nefungovalo DRS a navíc měl ještě problémy s řízením: "Věděli jsme, že to v Austrálii bude těžké, ale dnešní výsledek je nesmírným zklamáním pro jakéhokoliv jezdce. O tom není pochyb. Můžeme se snažit a přijít s nějakou výmluvou, ale nakonec si musíme přiznat, že nám chybí předsezonní testování. Před námi je ještě slušné množství práce, tak doufejme, že se dokážeme zlepšit a pohnout se vpřed." Kartykejan se však obává, že se příští týden v Malajsii dostane jeho tým do stejné situace jako dnes. Vzhledem k tomu, že oba piloti byli více než sekundu za časovým limitem povolujícím start do zítřejšího závodu, bude se muset GP Austrálie obejít bez nich. Tým sice zažádal o povolení, aby se prvního závodu letošní sezony mohl účastnit, jejich žádosti však nebylo vyhověno.

Doporučujeme

Články odjinud