FIA zveřejnila Sportovní pravidla pro rok 2020. Kvalifikace se čtyřmi částmi v nich není

FIA zveřejnila Sportovní pravidla pro rok 2020. Kvalifikace se čtyřmi částmi v nich není

Formule 1 chtěla zavést čtyři části kvalifikace. Návrh ale neprošel.

Mezinárodní automobilová federace včera zveřejnila Sportovní pravidla (pdf) pro rok 2020. Nový formát kvalifikace v nich není. 

Existuje sice obecná shoda, že kvalifikační formát je v současné době poměrně dobrý, ale i tak se občas objeví nápady na jeho „vylepšení“. Určitě si ještě vzpomenete na eliminační formát, který vydržel jen pár víkendů.

Nyní se FIA pokusila zavést čtyři části kvalifikace. Do závěrečných bojů by postoupilo osm vozů. Výhodou mělo být více akce na trati i větší nejistota – některý z jezdců špičkových týmů by se nemusel do Q4 dostat.

Týmy ale nakonec návrh téměř jednomyslně odmítly. Existovaly obavy, že by v Q4 jezdilo jen šest aut, další dvě by nevyjela. Problém by byl také s omezeným množstvím pneumatik. 

„Pro nás to nemá velký smysl,“ řekl Andy Green pro Autosport. „Je tu nedostatek pneumatik a zdá se, že by to ještě více zvýhodnilo tři nejlepší týmy.“ Green neočekává, že by to zmenšilo rozdíly a udělalo lepší závody.

Aktuálně platná pravidla samozřejmě ještě lze změnit. K tomu by však nyní byla potřeba jednomyslná shoda a je prakticky vyloučené, že by všechny týmy změnily názor.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud