FIA zveřejnila podrobnosti k zákazu změny designu helem

FIA zveřejnila podrobnosti k zákazu změny designu helem

Změny designu helem by měly být nyní zakázány. Dovoleny budou jen drobné změny.

FIA potvrdila, že radikálně omezí změny designů helem v průběhu sezóny. Jezdec bude muset sezónu absolvovat s jedním designem. Drobné změny by ale měly projít – například nálepka, která něco připomíná nebo vzdává hold, změny sponzorů apod.

Mezinárodní automobilová federace už má pro nové pravidlo i přesné znění. Došlo k úpravě článku 21.1 Sportovních pravidel:

Aby bylo možné jezdce snadno od sebe odlišit, když jsou na trati, musí být ochranné helmy jezdců v podstatě ve stejných barvách při každé události v průběhu šampionátu.

Pravidlo tedy není úplně striktní a dává prostor pro určité úpravy. Koncept designu by měl ale zůstat zachován.

FIA vyjasnila ještě jednu věc, která s helmami souvisí. Omezení helem je totiž údajně z toho důvodu, že FIA původně prosazovala zvětšení startovních čísel, která zavedla vloni. Týmy je ale nemají kam umístit, takže bylo na stole řešení v podobě zavedení ploutví, s čímž ale nesouhlasili inženýři.

Nyní FIA upřesnila pravidla i pro startovní čísla. Jezdec má jedno startovní číslo pro celou kariéru. Existuje jen jedna výjimka a ta platí pro mistra světa, který může, ale také nemusí vyměnit své startovní číslo za číslo 1. Hamilton to letos neudělal.

Co se ale stane z číslem, když jezdec ukončí kariéru? V takovém případě bude číslo uvolněno. Pod pojmem „ukončení kariéry“ myslí FIA případ, kdy se jezdec nezúčastní dvou po sobě jdoucích sezón.

FIA také původně zakázala demonstrační jízdy v období od posledního závodu do konce roku. Nyní toto pravidlo zrušila a jízdy pro fanoušky umožňuje. Musí ale být dlouhé maximálně 15 km a na speciálních pneumatikách.

Foto: Mercedes

Doporučujeme

Články odjinud