FIA zpřísnila pravidla pro nastavení motorů v roce 2012

FIA zpřísnila pravidla pro nastavení motorů v roce 2012

Ve snaze eliminovat šedé zóny technický pravidel pro rok 2012 nastavila FIA další omezení pro motory. Cílem je zabránit využívání výfukových plynů pro aerodynamické účely.

Mezinárodní automobilová federace chce, aby motor ve voze formule 1 sloužil jen jako pohonná jednotka, a nikoliv také jako zařízení ovlivňující fungování aerodynamiky.

Aby zabránila využívání výfukových plynů pro foukání podlah vozů a zvyšování přítlaku, rozhodla, že výfuky musí v příští sezóně směrovat v zadní části vozu nahoru. To by ale podle mnohých nemuselo stačit, své obavy z možných mezer v pravidlech vyjádřil například Ross Brawn.

Existovaly obavy, že by týmy mohly znovu používat speciální nastavení motorů, které by podobně jako letos foukaly z výfuků plyny ve vyšší míře, i když jezdec nemá sešlápnutý pedál. Určitým způsobem by pak tento tok vzduchu mohlo využívat zadní přítlačné křídlo.

FIA proto přikročila k dalšímu zpřísnění pravidel pro příští rok a nastavila nová omezení pro režimy motorů, čímž by podobným jevům měla zabránit.

Doporučujeme

Články odjinud