FIA změnila pravidla pro výjezd safety caru

V reakci na události z Valencie se týmy a FIA dohodly na změně pravidel, která řídí dění na trati při vyjetí safety caru. Cílem je vyhnout se kontroverzím, které nastaly v GP Evropy.

Doposud platilo, že při výjezdu safety caru směly vozy zajet čas, který byl alespoň o 20 % pomalejší než běžné závodní kolo, přesné hodnoty vždy určilo ředitelství závodu. Teď budou jezdci muset jezdit mnohem pomaleji, a to rychlostí, která bude shodná s rychlostí safety caru.

Tím by mělo dojít k eliminaci potenciální výhody, kterou může jezdcům přinést pozice na trati ve chvíli, kdy vyjede safety car. Ať už budou za ním či před ním, po trati se budou všichni pohybovat stejnou rychlostí a nemůžou významně získat, jako například Lewis Hamilton ve Valencii.

Další problém, který se safety carem nastal ve Valencii, se týkal jezdců, kteří se v momentě jeho výjezdu nacházeli v závěrečné sekci okruhu. Nestihli včas zareagovat, byli moc rychlí, a tím si vysloužili penalizaci. FIA proto nově nebude trestat, pokud někdo stanovený čas překročí, když se při výjezdu safety caru nacházel v úseku posledních 200 metrů okruhu.

Doporučujeme

Články odjinud