FIA zakázala DRS v Eau Rouge proto, že se jezdci občas spletou

FIA zakázala DRS v Eau Rouge proto, že se jezdci občas spletou

Jezdci nejsou v ovládání zadního křídla neomylní, což by v Eau Rouge na okruhu ve Spa mohlo vést k velmi nebezpečným situacím. Proto FIA v tomto úseku DRS zakázala. Pro závod vymezila rovinku za Eau Rouge.

Kromě závodu mohou jezdci sklápět díl zadního křídla kdykoliv a kdekoliv, sníží tak jeho odpor a navýší maximální rychlost vozu. Jenomže občas se stane, že se jezdec mylně domnívá, že křídlo vrátil do výchozí pozice.

Stalo se to například Marku Webberovi v turecké zatáčce číslo 8, vjel do ní s otevřeným křídlem, takže se kvůli sníženému přítlaku pochopitelně neudržel na trati.

"Neumožníme používání DRS v Eau Rouge," potvrdil technický delegát FIA Charlie Whiting. "Chceme se vyhnout situacím, kdy by jezdci do ní vjeli a mysleli by si, že mají křídlo ve správné poloze, aniž by to byla pravda. Domníváme se, že je to správné bezpečnostní opatření pro tak rychlou a náročnou zatáčku."

FIA také dnes oficiálně potvrdila aktivační zónu pro DRS v závodě. Jezdci budou moci využít křídlo na rovince za Eau Rouge, sklopit jej budou smět 270 metrů za legendární zatáčkou. Jestli má jezdec menší než sekundovou ztrátu na soupeře, což je podmínka pro použití křídla, bude FIA měřit 235 před začátkem Eau Rouge.

Doporučujeme

Články odjinud