FIA zahájí soudní tažení proti týmům FOTA

Kompromis se ještě více vzdálil.

Mezinárodní automobilová federace se rozhodla vydat soudní cestou proti Asociaci týmů formule 1, která dnes ohlásila, že zahájila přípravy nové závodní série. Z tohoto důvodu FIA také odsunula zveřejnění startovní listiny 2010 na neurčito.

"Právníci FIA si prostudovali hrozbu FOTA týkající se založení nové závodní série. Činy FOTA, a zvlášť Ferrari, jsou vážným porušením zákona, patří mezi ně porušování smluvních vztahů, přímé porušení právních povinností Ferrari a vážné porušení soutěžního práva. FIA proto bezodkladně podnikne právní kroky."

"Přípravy na šampionát FIA formule 1 2010 pokračují, ale zveřejnění konečné startovní listiny 2010 bude pozdrženo, zatímco se FIA bude domáhat svých práv."

Federace dala již minulý týden najevo, že dle jejího názoru jsou týmy Ferrari, Red Bull Racing a Toro Rosso povinné se formule 1 účastnit na základě uzavřených smluv. Tyto týmy to ale odmítají s tím, že FIA porušila zmíněné smlouvy svým postupem při zavádění nových pravidel, proto je považují za neplatné.

Podle svého vyjádření bude ale FIA žalovat celou FOTA ve snaze jí zabránit založit nový šampionát. Ten chtějí týmy vybudovat proto, že FIA nenabídla dostatečný kompromis v oblasti pravidel pro příští rok a systému vedení formule 1.

Ferrari se odmítlo k prohlášení FIA vyjádřit a ve své zprávě dodalo: "Ferrari si přeje vyjasnit, že již 15. června tohoto roku zahájilo arbitrážní řízení proti FIA, aby ochránilo svá smluvní práva a ujednání s federací, včetně těch, které se týkají dodržení procedur při zavádění nových pravidel a práva veta."

Francouzský soud sice v červnu odmítl vydat předběžné opatření, ale nijak nezpochybnil, že má Ferrari právo vetovat pravidla. Muselo by se ho však domáhat cestou běžného soudního sporu.

Doporučujeme

Články odjinud