FIA vzkázala týmům: Změna kalendáře platí, obraťte se na Ecclestona

FIA vzkázala týmům: Změna kalendáře platí, obraťte se na Ecclestona

Sága jménem GP Bahrajnu 2011 nebere konce a přinesla další zvrat. FIA tvrdí, že změna kalendáře, která stanovila datum závodu v Bahrajnu na konec října, platí.

Světová rada motorsportu FIA minulý týden v pátek schválila návrat Bahrajnu do letošního kalendáře, ale bývalý prezident FIA Max Mosley upozornil, že změna není platná, protože s ní nesouhlasily všechny týmy, což podle něj vyžaduje Mezinárodní sportovní kodex. Podpořil ho v tom Bernie Ecclestone a vyzval týmy, ať písemně vydají zamítavé stanovisko, což se také stalo. Následně Ecclestone vyhlásil, že Bahrajn tedy zpět v kalendáři není, i když ho jen pár dní předtím sám do něj prosazoval.

Dnes ovšem odpověděla FIA týmům a sdělila jim, že nová verze kalendáře s Bahrajnem platná je, protože se šampionát formule 1 řídí Concordskou dohodou, která je nadřazená Mezinárodnímu sportovnímu kodexu. A podle Concordské dohody, jejíž znění je tajné, předkládá federaci kalendář ke schválení zástupce držitele obchodních práv, jímž není nikdo jiný, než Bernie Ecclestone. Světová rada tedy minulý týden neudělala nic jiného, než že schválila návrh kalendáře předložený Ecclestonem, což je podle FIA v souladu s Concordskou dohodou.

Týmy si ve svém dopise stěžovaly, že není možné Bahrajn naplánovat místo Indie, protože je na takovou změnu z logistického hlediska pozdě. Dále uvedly, že prodloužení kalendáře do prosince považují za neúnosné. A nakonec vyjádřily obavy z problémů s pojištěním, kdyby letos do Bahrajnu musely odcestovat.

Prezident FIA Jean Todt jim připomněl, že pro změnu kalendáře hlasoval i delegát Komise F1, která reprezentuje týmy. "Nicméně, federaci vždy leží na srdci hladký průběh šampionátu a zájmy týmů, a je vždy připravena řešit všechny problémy, ať už jsou jakkoliv obtížné, konstruktivním způsobem. Vyslechl jsem si vaše poslední připomínky a požádal jsem držitele obchodních práv (Ecclestona), aby přezkoumal svůj návrh kalendáře, a pokud to bude nutné, aby upravený návrh předal Světové radě. Doufám, že brzy dokážeme najít řešení vyhovující všem, v zájmu tohoto sportu a všech jeho účastníků," dodal Todt.

Jelikož byl Ecclestone první, kdo veřejně vystoupil proti umístění Bahrajnu na 30. října, neměla by další změna kalendáře představovat problém. Je na něm, jak nový kalendář nastaví, FIA mu ho s největší pravděpodobností schválí, ať už udělá jakékoliv změny. Osud letošní GP Bahrajnu tedy zůstává nejistý, Ecclestone ji podle svého posledního vyjádření chtěl přesunout na konec sezóny, aby šla snadno zrušit v případě potřeby, ale týmy nechtějí závodit v prosinci.

V tuto chvíli tedy platí, že GP Bahrajnu je na programu 30. října a GP Indie 11. prosince. Další změny lze očekávat brzy.

Doporučujeme

Články odjinud