FIA vůči Vettelovi nepodnikne další kroky

FIA vůči Vettelovi nepodnikne další kroky

Mezinárodní automobilová federace (FIA) dnes řešila incident mezi Vettelem a Hamiltonem z GP Ázerbájdžánu a prověřovala, zda se má incidentem i nadále zabývat.

Vettel se jednání FIA v den svých třicátých narozenin osobně zúčastnil a to v doprovodu Maurizia Arrivabeneho.

FIA se nakonec rozhodla, že žádné další kroky vůči Vettelovi nepodnikne. Němec za náraz do Hamiltona dostal už v závodě penalizaci 10 sekund stop and go.

„Při respektování rozhodnutí stewardů, FIA i nadále hluboce znepokojují širší důsledky incidentu,“ uvedla FIA v prohlášení. „Jde především o o to, že takové chování může mít dopad na fanoušky a mladé jezdce po celém světě.“ Podle FIA může podobné chování poškodit také obraz FIA a reputaci sportu. 

FIA dále uvedla, že se Vettel omluvil a přislíbil, že v dalších 12 měsících věnuje svůj čas vzdělávacím aktivitám v různých sériích FIA a to včetně F2, F3 a F4.

„Jean Todt nařídil, že Sebastian Vettel do konce tohoto roku nebude podporovat žádné aktivity v oblasti bezpečnosti silničního provozu.“  

Vettel dostal podmínku

Vettel se podle FIA také zavázal, že se omluví veřejně. Pokud by se jezdec Ferrari dopustil dalšího podobného činu, tak by byla věc okamžitě předána Mezinárodnímu tribunálu FIA. Vettel tak v podstatě dostal podmínku.

„Ve světle tohoto vývoje se prezident FIA Jean Todt rozhodl, že věc bude uzavřena. S přihlédnutím k závažnosti činu a jeho možným negativním důsledkům však dal prezident FIA Todt jasně najevo, že pokud by došlo k opakování tohoto chování, bude záležitost okamžitě podstoupena Mezinárodnímu tribunálu FIA pro další vyšetřování.“ 

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud