FIA v kauze lhaní požádala o pomoc BBC

To má záznam klíčového rozhovoru s Whitmarshem.

FIA požádala BBC o záznam rozhovoru se šéfem McLarenu Martinem Whitmarshem po Velké ceně Austrálie.

Jedná se o klíčový rozhovor, který F1sports zmiňuje v rozsáhlé analýze událostí po závodě v Melbourne a před Velkou cenou Malajsie (zde).

Whitmarsh, ačkoli je na boxové zídce během závodu účastníkem rádiových diskuzí s jezdci, totiž situaci prezentoval tak, že Trulli předjel Hamiltona ze své libovůle. To samé tvrdili Hamilton a Ryan komisařům.

"Trulli vyjel mimo trať a Lewis jej korektně předjel. Trulli jej ale znovu předjel a podle prvních náznaků komisařů to vypadá, že to nebylo správné," řekl Whitmarsh rádiu BBC.

V jiném rozhovoru pro televizi BBC Whitmarsh řekl: "Trulli pak předjel Hamiltona za safety carem, což normálně nelze. FIA to nyní šetří."

Světová rada bude 29. dubna 2009 šetřit okolnosti, za kterých "byli komisaři záměrně uvedeni v omyl" (více zde). McLaren doposavad tvrdil, že "lež" byla individuální akcí Davida Ryana, sportovního ředitele McLarenu, který byl již propuštěn.

Avšak nově objevený rozhovor pro BBC by mohl naznačit, že Whitmarsh byl součástí stanovené strategie pro jednání s komisaři a že o ní vědělo užší vedení McLarenu. Pokud by to Světová rada potvrdila, McLaren by čelil obvinění z dalších lží.

Doporučujeme

Články odjinud