FIA uzavřela s Briatorem a Symondsem mír

Flavio Briatore a Pat Symonds se obrátili na FIA s nabídkou smíru ve věci trestu za GP Singapuru 2008. Federace jejich nabídku přijala. Ale změní své stanovy, aby podobným problémům do budoucna zabránila.

"Po jednání mezi jejich právníky a právníky FIA nabídli pan Flavio Briatore a pan Pat Symonds smír prezidentu FIA, aby došlo k okamžitému ukončení právních sporů," uvedla federace. "Oba uznali svůj podíl viny na úmyslné nehodě svého pilota Nelsona Piqueta juniora v GP Singapuru 2008, Flavio Briatore jako šéf Renaultu F1, vyjádřili lítost a FIA prezentovali omluvu."

"Zavázali se, že do 31. 12. 2012 nebudou zastávat žádnou roli ve formuli 1 a do konce sezóny 2011 ani v žádné jiné soutěži registrované v kalendáři FIA. Také se vzdali veškeré publicity a finančních nároků z rozsudku z 5. ledna 2010 (zrušení trestu), stejně tak jakýchkoli dalších akcí vůči FIA v této záležitosti."

"Výměnou za to požádali FIA, aby upustila od svého odvolání, ale aniž by při tom uznala platnost kritiky, která byla vznesena proti rozhodnutí Světové rady z 21. září (udělení trestu Briatoremu a Symondsovi). Zároveň požadovali, aby se FIA vzdala všech dalších akcí proti nim v této záležitosti."

Jelikož lednový soud pouze shledal, že FIA neměla právo Briatoreho a Symondse trestat, protože nebyli držiteli její licence, a neřešil při tom otázku viny v singapurském podvodu, přičemž Briatore a Symonds svoji vinu uznali a přijali trest, rozhodla se FIA nabídku smíru přijmout. Tím aféra GP Singapuru 2008 skončila.

Ovšem aby FIA zabránila podobným sporům do budoucna, pracuje na změně svých stanov. Komplexní reformu hodlá předložit ke schválení na příští valné hromadě, která se uskuteční na konci roku. Do té doby bude v platnosti nový kodex, který vyjasňuje disciplinární procedury. V březnu ho schválila Světová rada.

Mezinárodní automobilová federace původně udělila Briatoremu doživotní a Symondsovi pětiletý zákaz působení v motorsportu za podíl na úmyslné Piquetově nehodě v GP Singapuru 2008. Oba se obrátili na civilní soud, který jejich trest zrušil, protože na něj FIA neměla pravomoc. Federace poté oznámila, že se proti tomuto verdiktu odvolá a odmítla tresty zrušit.

Doporučujeme

Články odjinud