FIA uveřejnila zprávu o rozpočtových stropech za rok 2021. Red Bull ho „drobně“ nedodržel | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

FIA uveřejnila zprávu o rozpočtových stropech za rok 2021. Red Bull ho „drobně“ nedodržel

FIA dnes po odkladu uveřejnila zprávu o dodržování rozpočtových stropů v sezóně 2021.

V průběhu víkendu v Singapuru se spekulovalo, že dva týmy (Red Bull a Aston Martin) vloni nedodržely rozpočtový strop. FIA měla uveřejnit zprávu o rozpočtových stropech za rok 2021 ve středu po Singapuru, ale došlo k odkladu na dnešek. Oba týmy obvinění odmítaly. Red Bull dokonce konkurenci hrozil právními kroky.

Porušení ze strany Astonu Martin bylo podle FIA „procedurální povahy.“

V případě Red Bullu se jednalo o „procedurální pochybení a drobné překročení limitu“. Za něj pravidla považují překročení rozpočtového stropu do 5 %, což vloni bylo asi 7 milionů dolarů. Podle soupeřů může mít ale i rozdíl několika milionů velké dopady na vývoj. 

Výše trestu zatím není známá. Procesní porušení mohou vést k finančním sankcím a / nebo k drobným sportovním sankcím (v případě přitěžujících faktorů). Williams například před několika měsíci dostal pokutu 25 tisíc dolarů za pozdní doručení podání.

Menší překročení rozpočtového stropu může mít za následek finanční sankce a / nebo menší sportovní tresty. 

Může jít o tyto tresty nebo jejich kombinace:

  • veřejné napomenutí,
  • odečtení mistrovských bodů v Poháru konstruktérů nebo šampionátu jezdců,
  • vyloučení z nějaké části soutěže (kromě samotných závodů),
  • omezení aerodynamického nebo jiného testování
  • o další snížení rozpočtového stropu.

„Správa rozpočtových stropů FIA v současné době rozhoduje o vhodném postupu podle Finančního řádu ve vztahu k Astonu Martin a Red Bullu a další informace budou sděleny v souladu s tímto řádem,“ uvedla FIA.

Doporučujeme

Články odjinud