FIA si více posvítí na dodržování palivového limitu

FIA si více posvítí na dodržování palivového limitu

Týmy letos mohou pro závod použít 110 kg paliva. Ne vždy ale využijí maximální limit. Množství paliva pro závod budou muset nově oznámit FIA.

FIA si chce letos více posvítit na množství paliva, které týmy spotřebují během závodu. Je možné, že federace má podezření, nebo dostala upozornění, že některé týmy obcházejí palivové limity.

V letošním roce je možné v závodě spotřebovat maximálně 110 kg paliva. Ani o gram více! V různých závodech to ale může být méně. Každý kilogram paliva samozřejmě znamená desetinky sekundy na kolo navíc, takže týmy mají motivaci palivem šetřit. Některé závody vyžadují použití většího množství paliva než jiné.

FIA podle Autosportu rozeslala týmům technickou směrnici, ve které definovala nová opatření.

Největší změnou jsou namátkové kontroly a s tím související další novinky. Každý tým bude muset dvě hodiny před závodem FIA oznámit, kolik paliva plánuje v závodě použít. Do celkového množství se počítá nejen samotný závod, ale také jízda na startovní rošt, zaváděcí kolo a kolo po závodě, ve kterém jede jezdec do pit lane. Vozy budou muset mít natankováno nejméně hodinu před otevřením boxů.

FIA může provádět kontroly. Před závodem může zvážit vůz s palivem, následně požádá tým o vypuštění paliva a znovu vůz zváží. Další vážení může proběhnout po závodě. Získané údaje pak FIA porovná s daty z průtokoměru.

Týmy se obávají problémů. Před startem závodu jde o každou minutu a vypuštění a opětovné napuštění auta není úplně jednoduchá záležitost

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud