FIA si udrží kontrolu nad formulí 1, ujišťuje Todt

FIA si udrží kontrolu nad formulí 1, ujišťuje Todt

Prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt odmítá, že by nebyl při jednání o budoucnosti formule 1 dostatečně tvrdý.

Ze příliš nekonfliktní označil Todtův styl bývalý prezident FIA Max Mosley. "Podle mě musí mít FIA větší vliv, ne menší," komentoval Todt pro Financial Times. "Nejsem diktátor, který by se snažil ovládat."

"Zapojení a roli FIA je třeba chránit a respektovat. Musím se usmívat, když čtu, že ztratíme kontrolu... Nikdy nedovolím, aby věci, které jsou naší zodpovědností, dělal někdo jiný."

Kromě tvorby pravidel zůstává pro Todta klíčovou otázkou financování aktivit federace. Od formule 1 chce víc peněz. "Když čtete čísla, uvádí se, že formule 1 je byznys s příjmy dvou nebo jedné a půl miliardy dolarů," uvedl.

"FIA je nezisková organizace, ale potřebujeme ji udržet v provozu. Potřebujeme podporovat vývoj sportu, potřebujeme podporovat vývoj v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Nemůžeme být federace bez příjmů. Takže kde vezmeme své příjmy?"

Ecclestone Todta odkázal na týmy, takže federace navrhla dramatické zvýšení poplatků za účast v šampionátu. To se týmům nelíbí a snaží se zabránit jeho prosazení.

Kromě toho bude FIA dál prosazovat snižování nákladů a nehodlá ustoupit ani s novými šestiválcovými motory, které mají přijít v roce 2014.

"Očekávám drastičtější návrhy na snižování nákladů. Nevýhodou formule 1 někdy je, že lidé žijí ve svém malém světě, malém království, a nevidí, co se děje."

"Ale svět se mění. Musíme být vyslanci tohoto sportu, vyslanci tohoto průmyslu. Je správné spotřebovávat 80 nebo 90 litrů na 100 kilometrů? Já myslím, že to správné není."

Doporučujeme

Články odjinud