FIA se dnes zabývá Vettelovým prohřeškem z Baku

FIA se dnes zabývá Vettelovým prohřeškem z Baku

Začaly letní prázdniny a dovolené, ale v červenci nás čekají ještě tři závody. Pozornost formulového světa se však nyní soustředí na Paříž. FIA se zaobírá incidentem Sebastiana Vettela z Velké ceny Ázerbájdžánu.

FIA si k řešení situace vybrala skutečně příhodný den. Sebastian Vettel totiž dnes slaví třicáté narozeniny.

Federace má dnes prozkoumat příčiny incidentu a vyhodnotit, zda je nutné podniknout další kroky. Podrobnosti neznáme. Víme jen to, že závěry oznámí FIA ještě do Velké ceny Rakouska – tedy v nejbližších hodinách nebo desítkách hodin.

Web Motorsport.com se odvolává na své zdroje a píše, že Sebastian Vettel byl pozván na soukromé setkání s prezidentem federace Jeanem Todtem.

V zásadě existují tři směry, kterými by se mohla FIA vydat. Tím prvním je konstatováni, že desetisekundová penalizace byla dostačující nebo že FIA nenašla důvody k tomu, aby se incidentem dále zabývala. Druhou možností je, že se obě strany dohodnou na nějakém druhu sankce – Vettel by se mohl účastnit kampaní FIA, které se věnují bezpečnosti silničního provozu.

Celá věc ale také může skončit před Mezinárodním tribunálem. V takovém případě by Vettel stanul před minimálně třemi vybranými soudci FIA. Podobný proces by mohl trvat až několik týdnů. Obsahuje řadu lhůt a v případě, že by byl Vettel uznán vinným, může se odvolat.

Tribunál má v podstatě volné ruce, pokud jde o udělení trestu. Vettelovi by mohlo přitíží to, že má na svém kontě 9 trestných bodů a především jeho vulgarity na adresu Charlieho Whitinga z loňské GP Mexika.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud