FIA schválila páteční testy pneumatik

FIA schválila páteční testy pneumatik

Pirelli bude moci týmům nabídnout ve volných trénincích vývojové verze pneumatik pro účely testování, schválila to Světová rada motorsportu. Jezdci také můžou dostat větší počet závodních pneumatik.

Pirelli letos střídá Bridgestone a je pravděpodobné, že bude své pneumatiky během roku upravovat podle nových zkušeností a požadavků týmů. Pro tento účel potřebuje testovat vývojové verze obutí. FIA schválila italskému výrobci testy během pátečních tréninků.

"Během některých závodních víkendů můžou všechny týmy dostat k dispozici jednu specifikaci suchých pneumatik pro účely testování," uvedla Světová rada.

Týmy budou vždy o testu pneumatik informovány alespoň týden předem a každý jezdec pak dostane v pátek před Grand Prix dvě sady dané experimentální specifikace pneumatik. Využít je bude moci během prvního a druhého tréninku, před tím třetím je bude muset vrátit.

Federace se také snaží eliminovat obavy z nedostatku pneumatik během závodního víkendu. Jezdci vyjádřili obavy, že budou v pátek málo jezdit, protože se Pirelli rychle opotřebovávají.

Světová rada proto rozhodla, že pro páteční tréninky může dát každému jezdci k dispozici jednu sadu tvrdší směsi navíc ke všem sadám, s kterými v současnosti počítají pravidla. Tím by počet sad, které musí každý jezdec vrátit po pátečních trénincích, vzrostl ze tří na čtyři, potažmo celkový počet sad na víkend z jedenácti na dvanáct.

Doporučujeme

Články odjinud