FIA Räikkönena za nehodu trestat nebude

FIA Räikkönena za nehodu trestat nebude

Mezinárodní automobilová federace (FIA) dala najevo, že Räikkönen v Silverstonu pravidla neporušil. Nebo alespoň ne tolik, aby si vykoledoval trest.

Kimi Räikkönen během GP Velké Británie tvrdě boural. Nejednalo se však o závodní incident během souboje o pozici. Fin nejdříve vyjel mimo trať a při snaze o návrat na trať najel na hrbol, roztočil se a vrazil do zdi. Poté do něj narazil ještě Felipe Massa.

Při nárazu do bariér měl vůz rychlost 160 km/h. Räikkönen musel snést přetížení 47 G. Ačkoliv u přetížení jsou důležité i jiné parametry: směr, doba trvání apod. šlo o poměrně vážnou nehodu. 

Po závodě se objevily spekulace, zda by si pilot Ferrari kromě pohmožděného těla neměl odvést i nějakou penalizaci. Svým počínáním totiž ohrozil bezpečnost ostatních pilotů a to tak, že hodně.

Na paškál mohl přijít článek 20.2 sportovních pravidel, který říká, že se jezdec může vrátit na trať pouze bezpečným způsobem a bez získání výhody. 

clanek.PNG

Sportovní komisaři se na nehodu a telemetrii Räikkönena podívali, ale nakonec se ho rozhodli netrestat. Räikkönen totiž během návratu zpomalil. Podle komisařů sice mohl ubrat ještě více a nehodě by zřejmě zabránil, ostatní jezdci by ale zřejmě postupovali stejně. 

Doporučujeme

Články odjinud