FIA projedná s jezdci a týmy dopady nových pravidel

FIA projedná s jezdci a týmy dopady nových pravidel

Ve středu večer se sejdou jezdci a technici s představiteli FIA, aby projednali nová pravidla, především pak obavy z nebezpečnosti nastavitelných zadních křídel.

Předsezónní přípravy se chýlí ke konci, v sobotu skončí poslední testy v Barceloně. Zkušeností s novinkami letošní sezóny mají tedy všechny strany dost, a proto se FIA dnes sejde v Montmelu s jezdci a technickými zástupci týmů, aby vystavila průběžnou bilanci.

Podle Autosportu budou jedním z témat diskuze nastavitelná zadní křídla, protože někteří jezdci mají obavy, že by ve spolupráci s KERS mohla způsobovat velké rozdíly v rychlostech vozů, a tím i vyvolat nebezpečné situace, které by mohly vyústit v kolize, jako byla ta Marka Webbera a Heikkiho Kovalainena loni ve Valencii.

FIA mezitím v testech vyzkoušela software, který bude řídit používání zadních křídel. Zatímco v trénincích a kvalifikacích žádná omezení nejsou, v závodech budou jezdci moci aktivovat zadní křídlo, a navýšit tak maximální rychlost vozu, až od třetího kola a pouze v případě, že ztráta na soupeře bude menší než jedna sekunda. Při splnění těchto podmínek software umožní aktivaci křídla na vybrané rovince 600 metrů před zatáčkou. FIA si vyhradila právo tyto parametry podle potřeby upravit.

Doporučujeme

Články odjinud