FIA potvrdila, že na trať vyslala hasičský vůz, očekávala ale výjezd odjinud

FIA potvrdila, že na trať vyslala hasičský vůz, očekávala ale výjezd odjinud

Ředitelství závodu vyslalo k Webberově hořícímu vozu hasičský vůz, ale očekávalo, že na trať vyjede vůz ze třetí zatáčky, nikoliv z první. Jezdci byli varováni bílou vlajkou, proto FIA v této věci neplánuje žádné sankce.

FIA potvrdila, že právě ona vyslala k hořícímu monopostu Marka Webbera hasičský vůz, ale nečekala, že vyjede na trať těsně před vedoucími jezdci závodu. V té době ještě nebyl na trati safety car a jezdci byli informováni pouze bílou vlajkou upozorňující na pomalu se pohybující vůz na trati. Nebezpečně vypadající situaci naštěstí všichni zvládli.

Vedení F1 počká na zprávu od organizátorů týkající se bezpečnostních opatření, poté se rozhodne o dalších krocích. Ředitel závodu Charlie Whiting očekával, že k incidentu vyjede vůz připravený ve třetí zatáčce, místo něj se ale na trati objevil vůz z první zatáčky.

"Nebylo moc jasné, jestli už je na trati safety car, ale potom se mi rozsvítila kontrolka safety caru. A pochopitelně jsem si všiml, že na trati bylo i jiné auto," vzpomínal vítěz závodu Sebastian Vettel, který závod v inkriminovaném okamžiku vedl a nečekanou záležitost musel řešit jako první.

Podle komisařů je třeba do budoucna podobné procedury vyjasnit. Vzhledem k tomu, že maršálové v souladu s pravidly mávali bílými vlajkami, FIA neplánuje provádět žádné sankce, přesto si počká na detailní zprávu od organizátorů. Na základě ní rozhodne, jestli je třeba do budoucna přijímat přísnější bezpečnostní opatření.

Podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera se dá mluvit o štěstí, že hasičský vůz se objevil na dlouhé rovince. Pokud by vyjel v zatáčce, mohla být situace nebezpečnější. "Nebylo to zrovna skvělé, ale naštěstí se to stalo v části tratě, kde jezdci měli čas reagovat. Sebastian byl první a na tak dlouhé rovince byl dostatečně včas varován, ale kdyby vůz nebyl vidět, bylo by to trochu dramatičtější," upozornil.

Doporučujeme

Články odjinud