FIA poskytne týmům příručku vhodného chování v navštěvovaných zemích

Ve snaze zamezit opakování incidentů, jako byl ten silniční Lewise Hamiltona v Austrálii, vydá FIA příručku, která týmům usnadní orientaci v legislativě a zvyklostech zemí, jež formule 1 navštěvuje.

Lewis Hamilton byl v pátek před australskou Grand Prix přistižen policií při jízdě smykem, za což mu bylo zabaveno auto a udělena pokuta. Zatímco Australané byli Hamiltonovým chováním pohoršeni, zbytek světa považoval reakci policie za přehnanou. Takovým nedorozuměním by měla předcházet příručka od FIA.

"V té příručce bude seznam věcí, které jsou povolené v této zemi, a pravidla zemí, které navštěvují," vysvětloval šéf australské GP Ron Walker. "Myslím, že Hamilton nevěděl, že porušuje nějaký zákon, nebo že bude mít kvůli protáčení kol problémy. Tento týden jedou do Malajsie, tam by za to pravděpodobně sklidil velký potlesk."

Z hlediska FIA byly páteční události problematické také z toho důvodu, že formule 1 podporuje její kampaň za bezpečnost v silničním provozu ´Make roads safe´, přičemž Hamilton je jednou z jejích tváří. "Nechceme další incident, jako se stal s Lewisem Hamiltonem," pokračoval Walker. "Jezdci musí dělat více. Nevědí o zdejších problémech se silničními nehodami a úmrtími, a penězích, které v této oblasti utrácíme. Měli by zajít do nemocnice za dětmi, které byly účastníky silničních nehod."

Za Lewise Hamiltona se postavil také domácí Mark Webber a kritizoval svoji zemi za přehnané ochranářství. Podle něj si Australané musí každé ráno číst příručky, aby věděli, co smí a nesmí, aby se nedostali do konfliktu se zákonem. Za to si také vysloužil kritiku svých krajanů.

Doporučujeme

Články odjinud