FIA po týmech třetí vozy příští rok chtít nebude

FIA po týmech třetí vozy příští rok chtít nebude

FIA dala najevo, že nebude chtít po týmech nasazení třetích vozů v případě, že by startovní rošt klesl někde k 18 vozům.

Caterham stále hledá kupce a je možné, že by příští rok odjel s letošním vozem. Max Chilton je sice optimistou, ale Marussia už zřejmě definitivně skončila. Počet vozů na startu tak klesne na 20 nebo 18.

Třetí vozy ale v příštím roce určitě neuvidíme. Ve smlouvách je možnost, že FIA může některé týmy požádat, aby třetí vozy nasadily. Musí jim to oznámit alespoň 60 dní předem a to v případě, že počet vozů klesne pod 20. FIA ale třetí vozy v příštím roce vyžadovat nebude a týmy by už je ani nestihly postavit. 

„Můžeme závodit i s devíti týmy, není to katastrofa,“ řekl před časem Todt. „Vzpomínám si, že v MotoGP bylo jen 16 motocyklů a stále to byl dobrý závod,“ dodal šéf FIA.

Podle Todta je nutné řešit vysoké náklady. Před Vánocemi (18. prosince) se má na toto téma uskutečnit další schůzka. To, že některé týmy odešly, je ale podle Todta součástí historie formule 1.

„Nejsem rád, že Caterham a Marussia mají problémy. Mám pro ně pochopení, ale stávalo se to vždy. V roce 2016 přijde nový tým (Haas), takže v nejhorším případě budeme mít devět týmů v příštím roce a deset týmů v roce 2016. Můžeme také udělat znovu výběrové řízení pro jeden nebo dva týmy. Chceme motivovat týmy a sponzory, což je důvod, proč se musíme snažit snižovat náklady,“ dodal Todt pro Autosport.

Doporučujeme

Články odjinud