FIA plánuje zmrazit vývoj šestiválců v roce 2018

FIA plánuje zmrazit vývoj šestiválců v roce 2018

Stejně jako není možné vyvíjet současné osmiválce, bude nemožné vyvíjet i budoucí šestiválce. Ke zmrazenému vývoji se formule 1 dopracuje postupně.

Přeplňované šestiválcové motory o objemu 1,6 litru přijdou do formule 1 v příští sezóně a jejich vývoj bude v tu chvíli téměř úplně volný.

Od následujících let ale bude docházet k jeho postupnému omezování. Podle Auto Motor und Sport zavede FIA systém, který bodově ocení každou vývojovou úpravu motoru. Například úprava pístů bude stát víc bodů než změny olejového čerpadla.

V roce 2015 pak výrobci budou moci provést na svých agregátech úpravy v celkové hodnotě 32 bodů, o rok později budou omezeni 15 body a v sezóně 2017 jim zbyde jen 8 bodů, než nakonec dojde ke zmrazení vývoje v roce následujícím.

Tuto skutečnost reflektují výrobci ve svých smlouvách s týmy, například Mercedes si uvázal Force Indii a Williams na pět let. Je to z toho důvodu, aby stáje neměnily rychle dodavatele a nepřenášely mezi nimi know-how, dokud bude vývoj pohonných jednotek otevřený.

To svědčí o mimořádnosti přestupu McLarenu k Hondě po prvním roce šestiválců. Je zřejmé, že v zákulisí musela probíhat tvrdá jednání, i když McLaren prostě jen neprodloužil současnou smlouvu, která mu skončí příští rok.

Postupné tlumení vývoje motorů, které má samozřejmě za cíl úsporu nákladů, také vystavuje tlaku výrobce, kteří uvažují o vstupu či návratu do formule 1. Čím později přijdou, tím menší prostor budou mít na nápravu případných chyb a nedostatků ve vývoji.

Doporučujeme

Články odjinud