FIA omezí politická prohlášení a gesta ve svých soutěžích a to včetně formule 1 | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

FIA omezí politická prohlášení a gesta ve svých soutěžích a to včetně formule 1

Mezinárodní automobilová federace (FIA) omezí politická gesta a prohlášení v rámci závodních víkendů.

V aktualizované verzi Mezinárodního sportovního řádu, kterým se řídí všechny závodní série pod hlavičkou FIA, přibyl nový článek. 

Článek 12.2.1.n jezdec poruší v případě „pronášení a zobrazování politických, náboženských a osobních prohlášení nebo komentářů, které jsou zejména v rozporu s obecným principem neutrality prosazovaným FIA podle jejích stanov, pokud to nebylo předem písemně schváleno FIA v případě mezinárodní soutěže nebo příslušnou ASN pro národní soutěže v rámci jejich kompetencí.“

„Politicky aktivní“ byli v uplynulých letech zejména Sebastian Vettel a Lewis Hamilton.

Sedminásobný mistr světa si při Velké ceně Toskánska 2020 oblékl tričko s nápisem: „Zatkněte policisty, kteří zabili Breonnu Taylorovou“. Na zadní straně byl obrázek jejího obličeje a slova „Řekněte její jméno“.

Taylorová byla černošská zdravotní technička z Louisville v Kentucky, kterou policie zastřelila v jejím domě poté, co se pokusila doručit příkaz k domovní prohlídce během vyšetřování drogové aféry. Její přítel vystřelil z pistole na policii, která palbu opětovala.

Sebastian Vettel zase v Kanadě protestoval speciálním designem helmy proti těžbě dehtových písků.

V další změně FIA také zajistila, že týmy nesmějí zaměstnávat odcházející vysoké zástupce řídícího orgánu.

Od nynějška nesmí prezident FIA a náměstek prezidenta FIA pro sport pracovat pro žádný tým po dobu půl roku po opuštění svých funkcí.

Doporučujeme

Články odjinud